Naranča

Gdje rastu naranče?

Gdje rastu naranče?

MatyLand Orange - Jugoistočna Azija (Kina), u 16. stoljeću, egzotično voće je ušlo u Europu, a zatim u Afriku i SAD. Danas je naranča široko obrađena u mnogim regijama tropskih i suptropskih klimatskih pojaseva, a Brazil, Kina i Sjedinjene Države široko se uzgajaju. Španjolska, Italija, Indija, Pakistan, Argentina, Maroko, Sirija, Grčka, Egipat i Iran.

Narančasta - Opis i karakteristike

Biljka narančasto je dovoljno snažno zimzeleno drvo, čija visina ovisi o raznolikosti: ozbiljne narančaste sorte rastu do 12 m u visini, patuljci oblikuju visinu od oko 4-6 m, stabla za rastuće sobe Dosegnite 2-2,5 m visine. Najizraženija narančasta stabla rastu na 60-80 cm.

Narančasti listovi

Narančasto stablo se odlikuje gustom gustom krunom okruglog ili piramidalnog oblika, a šiljci do 8-10 cm duga uhvatili su joj izbojke. Narančasta ostavlja tamno zeleni, gusti, ovalni oblik s oštrim vrhom, raste do 15 cm sa širinom od oko 10 cm. Rub lista može biti valovita, a na površini same lista postoje posebne žlijezde koje sadrže aromatsko ulje. Jedan list živi oko 2 godine, a istodobno stari i mladi listovi koji obavljaju različite funkcije rastu na narančastom stablu. Mladi narančasti listovi su odgovorni za fotosintezu, uz njihovu pomoć stablo diše, sa starim listovima su spremnik za hranjive tvari. Razdoblje intenzivnog lišća listova (oko 25%) pada u veljači i ožujku, još jedna četvrtina starog lista narančastog stabla gubi tijekom cijele godine.

Korijenje

Korijeni narančastih, za razliku od drugih voćaka, nemaju korijenske dlake potrebne za apsorbiranje vlage i prehrane iz tla. Ali na korijenima postoje posebne kapsule s kolonijama posebne gljive tla formirajući Mikurizu s korijenjem naranče. Narančasta opskrbljuje aminokiselinske i ugljikohidratne gljive, a zauzvrat dobiva vlagu i minerale koji su osigurani u lako probavljivi za biljku. Rođene micelijske gljive ne podnose sušu, spuštaju temperaturu tla i krilo korijena na kojima raste, tako da su naranče vrlo zahtjevne za vlagu, toplinu i snažno trpe tijekom transplantacije bez zemlje.

Cvijeće

Orange ima velike ružičaste cvjetove bijele ili ružičaste boje, promjera do 5 cm, usamljenog ili raste u cvatovima od 6 komada. Bookmark cvjetni bubreg nastaje u rano proljeće, cvijeće može biti oko mjeseca u fazi kabine, a zatim otvoriti na temperaturi od 16-18 stupnjeva i cvjetati oko 2-3 dana.

Voće

Plod naranče naziva se narančasta. Razlikuje se u zaobljenom ili ovalnom obliku i ima strukturu tipičnu za druge vrste citrusa. Takvo voće koje dolazi iz gornjeg vlakana naziva se hesperidij (jedna od sorti fetusa poput bobica). Dakle, plod naranče je voće i bobica.

Meso naranče sastoji se od 9-13 odstupanja prekrivenih tankim filmom. Svaki kriška sadrži mnoštvo vrećica za sok napunjene sokom, koji se formiraju iz unutarnje epiderme neplodnosti. Okus narančaste pulpe može biti slatka, kiselo-slatka ili gorko.

Neki plodovi ne čine sjemenke, ali većina naranče još uvijek sadrži više sjemenki koje se nalaze u klice.

Guliti

Glatka ili porozna narančasta peel ima debljinu do 5 mm, njegov gornji sloj, Flanedo (Zest), sadrži mnoge zaobljene platforme ispunjene eteričnim uljem. Sloj bijelog spužva koji pokriva kore od unutrašnjosti naziva se Albedo. Zahvaljujući svojoj slobodnoj strukturi, meso narančasto je vrlo lako zaostaje za kožu. U skladu s sortom i stupnjem zrelosti, peel narančastih se kreće od 17 do 42% ukupne mase fetusa. Orange kolu boju može biti zelenkasta, blijedo žuta, svijetla narančasta i narančasta crvena.

Vrijeme zrenja

Naranča - Ovo je uklonjiva biljka sposobna za ponovljenu cvjetnicu i vezanje fetusa, tako da narančasto stablo može istovremeno sadržavati pupoljke, cvijeće i voće u različitim vrstama zrelosti. Zrenja narangiju traje oko 8-9 mjeseci, a dozrijevanje plodova može dugo ostati na granama, a u proljeće je opet brijato, a karakteristična narančasta boja dobiva jesen. Sjemenke plodova dozrijevaju 2 godišnja doba, bolje, ali meso gubi okus i korisna svojstva.

Priča

Narančasta - Opis i karakteristike

Rodno mjesto naranče je jugoistočna Azija i Kina, gdje su se ta stabla kultivirana za dvije i pol tisuće godina prije. E. Pretpostavlja se da su prva voćka ove vrste rezultat prijelaza mandarine i. U Europi, naranča je naišla na Španjolsku oko 1100, a zatim, s početkom osvajanja novog svijeta, bio je "preseljeno" (uveden) u Ameriku. Poznato je da je do 1579. godine narančasta stabla plodonosna u St. Augustinu - na atlantskoj obali sjeveroistočne Floride. Otprilike 1870-ih u SAD-u, naranče, koji su se ranije pomnožili uz uzgoj sjemena, počeli su se kultivirati uz pomoć odigravanja (cijepljenja za oči).

To je omogućilo smanjenje stupnja varijabilnosti potomstva, kako bi se postigao stabilniji sortni identitet, i s fokusiranom širenjem raznolikosti vrsta, pružila je mogućnost korištenja tih vrsta tipova citrusa kao kombinacije, što je bolje prilagođeno lokalnoj razini Uvjeti: Klima, tlo, bolesti. SAD iu našim danima rangira drugi nakon Brazila na veličinu narančaste žetve i prvo mjesto u smislu proizvodnje soka. Kina, Meksiko, Egipat, Turska, Pakistan, Indija, Španjolska, Italija, Iran igraju značajnu ulogu u kultiviranju i izvozu naranče. U industrijskim količinama, voće se također prikupljaju u Grčkoj i Južnoj Africi.

Danas, mjesto narančastih nasada ovisi, prije svega, iz prikladnih klimatskih uvjeta. Međutim, na kraju 16. stoljeća, s pojavom mode na naranče u Vrhovnom društvu Francuske, očuvanju i uzgajanju toplinske naranče "za ljepotu", konstrukcija je izgrađena, koja je primila ime s francuskog jezika riječ "narančasta", koja na francuskom znači "narančastu", - Orangery. Orangeri su osvojili popularnost i počeli ukrašavati bogate kuće ne samo na jugu Europe, već iu više sjedinih zemalja. U Sovjetskom Savezu su naranče počele relativno široko pojavljivati ​​na šalterima tijekom vladavine Nikite Khrušcheve.

I zatim izvezen, po mogućnosti jedan, izraelska raznolikost Jaffa, nazvana tako na starog imena lučkog grada, od kojeg je Tel Aviv kasnije. Popularni razred je ukorijenjen u drugim zemljama, ali u SSSR-u je uzet isključivo od Izraela, zahvaljujući. Hrushcheva "Orange transakcija". Bit je bila da je nekretnina koja je nekad bila u vlasništvu ruskog carstva i nakon toga pripadajući ruskom carstvu, a potom je odlučeno da prodaju u Hruščovu. Količina transakcije bila je oko 4 milijuna. Dolari, značajan dio kojih je Sovjetski Savez primio u obliku narančastih rovova. Danas, neke sorte, zadržavajući svoj okus, izgubila je ekonomsku značaj za gospodarstva proizvođača. Pa se dogodilo s raznolikošću Jaffa, zbog čega se visoki troškovi zaustavili. No, promjena drugih narančastih sorti došla je to zamijeniti, čiji je ukupan broj u različitim izvorima varira od nekoliko desetaka na nekoliko stotina.

Vrste i sorte naranče

Brzinom zrenja sorti naranči su podijeljene na:

 • Rano;
 • Srednji;
 • Kasno.

Ovisno o veličini, obliku, okusu, boje fetusa i pulpe naranče podijeljene su u 2 glavne skupine:

 1. Svjetlo naranče (s narančastim mesom);
 • Obične (ovalne) naranče;
 • Tapecirane naranče;
 1. Koroloične naranče (s crvenkastom pulpom).

Detaljniji opis ove klasifikacije prikazan je u nastavku:

Obične ili ovalne naranče

Priča

Opsežna skupina visokoprinosnih sorti koje se odlikuju okruglim ili ovalnim oblikom voća i ukusne, kiselo-slatke pulpe svijetlo žute boje koja sadrži razne sjemenke. Veličina narančaka iz srednje do velike, a kore je tanka, blijeda narančasta ili žuta, dobro uzgajana s mesom. Najpoznatije sorte običnih naranče:

 • Hamlin (Hamlin)- sirova naranče s malim ili srednjim voćem kruga ili blago rasplamsana oblika i fine, glatka žuta koža. Uzgaja se uglavnom u Brazilu i Sjedinjenim Državama, ima izvrsnu transportnost i zadržava se dugo vremena, aktivno se koristi u cvatnje spavaće sobe;
 • Verna (Verna)- kasna raznolikost naranče španjolskog podrijetla, s malom ili srednjom veličinom malim plodovima izduženog oblika, koji sadrži slatko, ukusno tijelo;
 • Saturana (saturana)- lijepa raznolikost naranče, s visokom ekonomskom znakom u Španjolskoj i Maroku. Za plodove karakterizira ovalni-sferični ili blago fleksibilni oblik i žuto-narančasta slika tanko, lako očistiti kore. Sočne kriške su lišene kostiju i posjeduju slatki, uljni okus.

Umbilične naranče (donesene)

Vrste i sorte naranče

Skupina sorti, na drveću od kojih šiljci ne rastu, a plodovi imaju karakterističan materiny-nos-pupak, smanjeni fetus. Osnovne naranče su najveće, prosječna masa voća je oko 200-250 g, a pojedinačne kopije imaju mnogo do 600 g. Posebno obilježje većine sorti je također nepristojno, lako prekinuti kožu i iznimne potrošačke kvalitete: sočno, narančasto tijelo, slatki okus sa laganom kiselom i izuzetnim agrumama.

Najpopularnije sorte pupka naranče:

 • Washington pupak (pupak za WashingToh)- razred jarko narančasta naranče važne svjetske ekonomske vrijednosti, poznat iz 17. stoljeća, kao i jedan od rijetkih narančaka, uspješno plodonosni u uvjetima Transcaucazije. Srednji i veliki plodovi narančine imaju okrugli ili malo izduženi oblik i masa od 170 do 300 g. Meso naranče svijetlo narančasto, slatko sa laganom kiselom i niskim kostima. Orange Washington donio - jednu od najpopularnijih sorti za kućno razrjeđivanje;
 • Kasno pupak (kasno pupak)- kasna raznolikost naranče, vrlo slična raznolikosti Washingtona, ali karakterizira više nježnije pulpe i povećane šume;
 • Thomson Pupka (Thomson pupak) - ocjena okrugla ili ovalne naranče s karakterističnim malim pupkom i relativno tankom, laganom narančastom kožom s malim porama. Tijelo voća, u usporedbi s Washingtonom donio, vlaknasto i ne tako sočno;
 • Navelina (navelina) - najstariji razred malih i srednjih naranče s malim pupkom. Okrugli ili voće u obliku jaja imaju tanku, finu količinu narančaste boje i labave, slatke pulpe.
 • Osobito vrijedi spomenuti razne narančeKara-Kara (Cara Cara Navel Naranča), Koji je mutacija Washington sorte donesena i pronađena je u Venezueli 1976. Kara-Kara naslijedila je većinu karakteristika izvorne sorte: pupak, narančastu boju dobro pražnjenja i iznimnog okusa sočne pulpe. Ali njegova glavna razlika je meso rubinske nijanse, usporediv s bojom pulpe tamnih grejpfruta. Zanimljiva značajka sorte je sposobnost da se daju određenu količinu putovanja snimaka, koji nakon toga razvijaju prugaste plodove.

Krvavi narančasti, korolski narančasti ili narančasti-komoles je skupina sorti koja ima antocian u svom sastavu, pigmenti koji daju plodove i njihovu pulpu crvenu boju. Krvava naranča se također naziva Sicilian Orange, dok se prva slijetanja pojavila na Siciliji. Corolok Orange je prirodna mutacija obične naranče. Drveće ove sortne skupine razlikuju se do dugog vremena zrenja, niskog rasta i izdužene krune. Za plod krvave narančaste karakteristike kruga, malo rebrasti oblik i slabo prekida kore smeđeg, crvenog ili tamno narančasta. Pulp pulpa se odlikuje crvenom, narančastom, tamnocrvenom ili crveno-prugastom bojom, a plodovi su posebno cijenjeni za izuzetni kiselo slatki okus i izvrstan miris. Prema povjesničarima, krvave naranče uzgajaju se na Siciliji iz IX-X stoljeća. Trenutno se kultiviraju diljem Italije, u Španjolskoj, Maroku i SAD-u i Kalifornijskoj državi.

Razlikuju se 3 glavne sorte krvavih naranža:

 • Orange Moro (Moro) - Prilično mlada raznolikost, izvedena na početku XIX stoljeća na Siciliji u pokrajini Sirakuze. Krvavi narančasta kore ima narančastu ili crvenkasto-narančastu boju, a meso se događa narančasto s krvavim prugama, svijetle maline ili gotovo crno. Promjer plodova od 5 do 8 cm. Težina 170-210 gram. Moro naranče imaju snažan miris citrusa s bilješkom Malineili šumske bobice i gorak okus.

Narančasti hibridi

 • Orange sanguinello (sangulinlo) Odmah od Španjolske, slično na Orange Moro i uzgaja se na sjevernoj hemisferi. Krvi narančasti plodovi se odlikuju narančastim kore s crvenkastim pijeskom, slatkim crvenim mesom s crvenim mrljama, koje sadrže neke kosti. Voće dozrijevaju od veljače do ožujka.
 • Tarocco narančasta (tarocco Smatra se jednom od najpopularnijih talijanskih sorti i vjerojatno je proizvod prirodne mutacije Orange Sanguinello. Tarokkove naranče su prosječne veličine, razlikuju se u tankom narančastom crvenom koru i nemaju izraženu crvenu pigmentaciju mesa, takozvane "polu-pasmine". Zbog sočnog života, slatkog okusa, odsutnost kostiju i povišenog sadržaja vitamina C crvenog naranče Tarocco se smatra među najtraženijim sortama u svijetu. Kultiviran na plodnim tlima u blizini etna vulkana.

Narančasti hibridi

Kako rasti narančasto stablo kod kuće i posade

Narančasti prijelaz s drugim vrstama citrusa plodova dao je život niz zanimljivih hibridnih oblika:

 • CITTRANGE (lat. Citronskicus Webberi)- hibrid slatkog narančasta i pooncirusa suđenja, cilj stvaranja narančastoga otporan na hladnoću. Cartizer nose smanjenje temperature zraka do -10 stupnjeva, ali njegovi plodovi imaju gorak okus. Cittinza se obično koristi u pripremi pića, marmelade ili jame.
 • Citranzcvat (lat. Citroncirus citrangequat)- Gybrid proizvodnje i kumquate, je kompaktna crkva, ponekad s malim šiljcima, dajući okrugli ili ovalni voćni plodovi s izduženim vratom. Koristi se u svježem obliku ili se koristi za izradu marmelade i limunade.
 • Tomasville (ang. Thomasville Citragequat)- jedan od vrsta cytranzcvat, hibrid naranče, kumkvat margarita i pooncirusa triga. Plodovi žute ili žuto-narančaste boje, srednje veličine, ovalne ili kruške u obliku kruške. Peel je tanak i gorak, pulpa s malim brojem sjemena, u nepozrenom obliku je vrlo kiselo, s punom sazrijevanjem postaje vrlo jestivo.
 • Clementine (lat. Citrus clementina)- Hybrid Mandarin i Orange Kolka. Hibridni voćnici vizualno su slični mandarinu, ali se razlikuju s čvrstim kožom, zasićenim slatkim okusom i sočnim mesom. Druga raznolikost Clementalina je hibrid Mandarina i Gorky Seville Orange, izvedene u Alžiru 1902. godine. Voće male, narančaste, s tvrdim.

Clementinci su prihvaćeni za tri vrste:

 1. Corsican Clementine - Njegove većine voća srednje veličine prekrivene narančastom crvenom kožom, krhka pulpa, u njemu nema sjemena;
 2. Španjolski Clementine može imati i male i veće plodove sa svijetlo narančasto tijelo kiselog okusa. Voće je sadržano od dva do deset sjemena;
 3. Montreal Clementine - rijedak tip agruma s kiselim plodovima koji sadrže 10-12 sjemena.

Koristite u medicini

 • Santina (ang. Suntina)- Clementine i Orlando hibrid. Svijetlo narančasti plodovi srednje ili velike veličine, s tankom kožom, odlikuju se slatkim okusom i snažnom aromom. Razdoblje zrenja - od kraja studenog do ožujka.
 • Tangor (ang. Tangor, hram narančasta) - rezultat prelaska slatke naranče i mandarine. Srednji ili veliki plodovi mogu doseći 15 cm u promjeru. Fetalni oblik lagano sjajna, debljina mreže, porozna, žuta ili zasićena narančasta. Prisutnost sjemena ovisi o vrsti tangoraca. Pulpa tankova je vrlo mirisna, narančasta, ima kiseli ili kiselo-slatki okus.
 • Allendale (ang. Enlendale tangor) - Citrus hibrid, vrsta tangoraca, dobiven pri prelasku mandarina, mandarina i naranče. Matičninski citrus je Australija. Plodovi srednje ili velike veličine, sočne, s crvenkasto-narančastim kolju i vrlo slatko, mirisno meso tamno narančasta. Peel je tanki, glatki, lako za čišćenje. Sjeme se mogu varirati u količini ili odsutno.
 • Orangelo (ang. Orangelo) ili Chironia (iz. Chiroronja) Vjerojatno se smatra prirodnim hibridom grejpa i narančaste. Domovinski voće je Puerto Rico. Voće su velike, veličine s grejpom, imaju malo izdužene ili kruške u obliku kruške. Kore kad zrele svijetlo žute, tanke i glatke, vrlo se lako odvoje od pulpe. Malo sjemenke. Orange narančasto tijelo, nježno, sočno. Okus je slatki, izgleda kao narančasto i lišeno grejpa.
 • Agli-voće ili Ageli (ang. Ugli voće) - To je rezultat prelaska mandarinskog, grejpa (ili pomelo) i narančaste. Agelijevi plodovi rastu na Jamajci, oni nisu previše lijepi prema van zbog grubog i naboranog kore. Promjer plodova je od 10 do 15 cm. Boja plodova varira od zelene, do žuto-zelene i narančaste boje. Unatoč nekoj neprivlačnoj, pulpa agley voća je vrlo ukusna i razlikuje se grejp. Razdoblje plodonosa od prosinca do travnja.
 • Grejp (lat. Citrus paradisi) Na pretpostavci znanstvenika prirodni je hibrid naranče i pomelo. Voće su veliki, promjer od 10 do 15 cm, s sočnom kiselom slatkom pulpom s malim senfom. Boja pulpe ovisno o raznolikosti može biti gotovo bijela, svijetlo ružičasta, žuta ili crvenkasta. Oguliti žute ili crvenkaste.
 • Maiter limun (lat. Citrus meyeri) - Vjerojatno, rezultat hibridizacije limuna s narančastom ili mandarinom. Veliki plodovi imaju zaobljeni oblik, žuto-narančasta nijansa se stječe u zrelom obliku. Pulpa tamno žute boje, sočna i ne tako kisela, poput običnog limuna, sadrži sjemenke.
 • Natsudaidai (natsuman, amanastu) (ang. Amanatsu, natsumikan)- prirodna hibridna narančasta i pomelo (ili grejp). Po prvi put, biljka je pronađena u Japanu u 17. stoljeću. Voće ima prilično gustu kolju žuto-narančastu boju, jede se u svježem obliku, ali okus njegovog sočnog mesa je vrlo kisela. U plodu sadrži mnogo sjemena.

Kako rasti narančasto stablo kod kuće i posade

U narodnoj medicini

Narančasto u uvjete uzgoja je vrlo zahtjevan, to je prilično hirovito biljka, a bez dovoljno iskustva, to nije tako lako postići svoje plodove u sobi.

Sobe naranče su relativno malo male, ali svi oni daju prekrasan plodovi, razne prevarante okus nijansa, bojanje i veličine. Najčešći i dobro utvrđeni od strane starog krutog razreda Washington pupak, doveo je u Rusiju na kraju XIX stoljeća iz Kalifornije. Odnosi se na tzv. "Umbilične" naranče. Gornje naranče su obično najveće i slatko. Oni imaju na dnu fetusa tragova laganog izbočenja od oljug drugog nerazvijenosti fetusa.

Kada raste narančasta kod kuće, početnik citruscisoza treba imati na umu da, nakon što uzdiše sjeme bilo kojeg sorta i uzgoj plodnog stabla od njega, morat će čekati želju za vrlo dugo - najčešće 10-15. Dobiveni plodovi vjerojatno će biti niske kvalitete, jer u ovom slučaju sorte obično nisu naslijeđene. Stoga se ne preporučuje reprodukcija narančastog sjemena.

Domaća narančasta njegu se ne razlikuje mnogo od brige o tradicionalnom limunu. Ali naranča je više cool i svjetla. Samo su prozori južnog orijentacije pogodni za svoj sadržaj - to je temeljno važno, jer se na sjevernoj strani sela razvija sporije i daje nekoliko plodova kiselog okusa. Naranča voli ravne sunčeve zrake, osobito tijekom zrenja voća - s dovoljno topline i svjetla postaju slađa.

Dakle, narančasta - biljka laganog maziva, koja zahtijeva zagrijavanje prostora (20-25 ° C). Ako stan nema svjetlost, to će se razviti loše i rasti loše.

Ljeti je narančasto stablo poželjno izvaditi otvoreni zrak - to će mu pružiti najbolju visinu i razvoj. No, u prvim danima, osobito u podne, treba ga dijagnosticirati gaze ili suptilni zajmovi, tako da listovi nisu ozlijeđeni od opeklina od sunca.

Zimi, temperatura ne bi trebala biti manja od 10-12 ° C. Zimi, kada svjetlo nije dovoljno, i svjetlosni dan je kratak, kada odlazite kod kuće, unutarnje naranče treba zagrijati, povećavajući dužinu dana do 10-12 sati. Tijekom tog razdoblja, ako postoji takva prilika, naranča je bolja zadržati na niskoj temperaturi zraka, koja je povoljna na proljetnom cvjetomu.

Zimi, naranča je u stanju mirovanja, on je zagrijao procese rasta i, prema tome, treba manje vode. Stoga se treba povećati intervali između zalijevanja za biljnu naranču kod kuće. Od listopada i do kraja veljače, biljni feed gnojiva ne više od 1 puta u 1,5-2 mjeseca.

Kada napuštate naranču kod kuće, mlade biljke trebaju biti od godišnje, na kraju zime - odrasli - nakon 3-4 godine, metoda pretovaranja. Podloge iz zemlje trave i lista, vlažnog i pijeska (2: 1: 1: 1).

Narančasto stablo može se formirati na njihov ukus, iako bez ikakve intervencije često čini prilično lijepu krunu.

Koristite u medicini

U znanstvenim istraživanjima

Govoreći o upotrebi pulpe i soka naranče u medicini, obično znači proizvod proizveden od proizvoda, svjetlo laksativ, diuretski i gilenary efekt, anti-inkolutni učinak, popraćen smanjenjem propusnosti zidova plovila i njihovo jačanje. Osim toga, brojna druga korisna svojstva proizvoda također su instalirani brojni medicinski studij.

 • Antioksidativno djelovanje. Anthocianne-sadržana, radi kao antioksidansi, smanjuju rizike od brojnih bolesti povezanih s dobi, uključujući kardiovaskularne i katarakte. Među svim studijskim biljkama obitelji. Između ostalog, ona također sprječava razvoj hipoksije u stanicama. Slične antioksidacijske osobine su karakteristične ne samo za tijelo, već i za kore ovog voća.
 • Suzbijanje aktivnosti niza bakterija. Antibakterijska funkcija nastaje zbog činjenice da sok od naranče može stimulirati aktivnost makrofaga.
 • Liječenje neurodegenerativnih bolesti. Vruća infuzija kore narančasta pokazala je imovinu inhibirati biturilholinesterazu i mao. A to, zauzvrat, otvara izglede za njegovu uporabu u liječenju neurodegenerativnih bolesti.
 • Poboljšanje uvjeta s dijabetesom. U dijabetes melitus, ekstrakt alkoholne kore može spriječiti razvoj nefropatije, kao i poboljšati regeneraciju kože u bolesnika s dijabetesom.
 • Utjecaj na kardiovaskularni sustav. U prevenciji bolesti srca i žila, flavonoidi sokova naranče su korisni, jer imaju antioksidans, hipoglikemični i hipolipski učinak. Sok također "zaustavlja" upalni odgovor koji teče u vaskularni sustav zbog korištenja masne hrane. Vjerojatni uzrok toga je smanjenje lipidne peroksidacije uzrokovano sokom antioksidansi.
 • Snižavanje krvnog tlaka. Sok od naranče, dodatno obogaćen vitaminskim kompleksom, može smanjiti tlak.
 • Također se preporučuje meso narančastih plodova u dijetetskim programima Hrana s aviominozom i anemijom.

U narodnoj medicini

Drevna narodna medicina koristio je sok od naranče, pomiješan sa šećerom, za "izgnanstvo žuči" i "mirna krv akutna". Standard iscjeljivanja propisanog soka s "vrućim kašalj" i kada se klastera u plućima "flegma". Da biste povećali raspoloženje, uzimajući osloboditi od povraćanja i mučnine, bilo je potrebno miješati s vodom 5 grama kukičanih krpa narančasta i piće. Moderna tradicionalna medicina raznih naroda razlikuje se regionalnim specifičnosti. Dakle, primjerice, u Bugarskoj kao sedativni agent koristi se infuzija od narančasta stabla stabla iz izračuna 3-4 grama lišća po staklu vode. U Italiji, narančasta voda se savjetuje kao hemostatski agens i kao sila. U maternicu se može koristiti izvarak neobrađenih plodova žena, na vlastitom riziku i riziku. Na istoku se tradicionalno koristi i osušeni kore voća s obilnim ispuštanjem tijekom razdoblja menstruacije, a također je propisano tijekom groznice. Na bojama naranče i kore je topla infuzije, koje se smatrale dobrim sedativima. Iste infuzije, prema tradicijama, pomogli su poboljšanju apetita, što djelomično odjekuje suvremene performanse nutricionista.

U znanstvenim istraživanjima

Koristiti u dijelovima

Znanstvenici aktivno istražuju narančaste plodove, jer imaju veliki broj korisnih elemenata. Dakle, na primjer, ovi agrumi doprinose poboljšanom stanju jetre. Studije su pokazale sposobnost soka od naranče da spriječi razvoj i kočione jetre masne. Istraživači vjeruju da su naranče korisne i kada liječe astmu.

Antiastetski učinak pokazao se u eksperimentalnoj studiji u soku hesperidin i narineninu. Osim toga, alkoholni ekstrakti narančastih koraka u eksperimentu pokazali su opresivni učinak na poznati helicobacter pilori bakterije. Osim toga, baktericidni učinak ekstrakta kore ima i mikroorganizme kao što je Klebsiella pneumonija, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Shigella Flexneri i dr.

Ovaj broj uključuje i patogene mikrobe usne šupljine. Ekstrakti vode narangi mogu inhibirati acetilkolineserazu, što ih čini mogućim terapeutskim uporabom tijekom Alzheimerove bolesti. Placebo kontrolirane i randomizirane studije pokazale su poboljšanje kognitivne funkcije kod starijih osoba s dugoročnim adhemom soka od naranče.

Koristiti u dijelovima

Ljudi je mišljenje da narančasta "gori masti", tako da možete brzo izgubiti težinu. Zapravo, ovaj mehanizam je posredovano i manifestira se kroz djelovanje tvari pod nazivom "Narygin". Kako nutricionisti objašnjavaju, kada se udaraju u nariningu u jetri fuzijsku osobu, pokreće se signal, govorno tijelo koje je gladan i ispuniti energiju, mora početi spaljivati ​​masti. Međutim, isti nutricionisti upozoravaju da ova narančasta mršavica može dovesti do opipljivih rezultata, samo ako odmah jedite nekoliko desetaka voća, što je teško i nesigurno kao bilo zlostavljanje. Ipak, na temelju naranče, neki nutricionisti razvijaju svoju autorovu prehranu.

Dakle, na primjer, Margarita Korolev, poznat u medijima kao nutricionist "zvijezde", (budući da je među klijentima, Valery, Anita TSOI, Nikolay Baskov), stvorio kratkoročnu "narančastu dijetu", omogućujući smanjenje težine na 5 % izvora. Program mršavljenja dizajniran je za 2 (najviše 3) dana. Tijekom tog vremena postoje samo naranče i protein kuhanih jaja, a prijem treba napraviti svaki sat. U takvom ritmu, ideja aktiviranja metaboličkih procesa, koji pomažu u gubitku težine.

Važno je da kada dođe do prehrane i medicine o soku od naranče, uvijek je na umu svježe stisnut sok. Ako za usporedbu da se svježi sok, prodajni proizvod u obliku obnovljenog soka i nektara, zatim 100 grama većinu svih vitamina C bit će u svježe stiskanju soka (70,9 mg), a drugo mjesto će se dogoditi rekonstituirano (57,3 mg ).

Nektar će se pokazati na trećem mjestu s 53,2 mg vitamina, ali zaostatak s drugog mjesta bit će beznačajno. Pojam "obnovljen" za sok od naranče koristi se za proizvod proizveden od koncentriranog soka razrjeđivanjem. Ponekad se sok prolazi samo prolazi i u ovom obliku (bez razrjeđenja koncentrata) se dovodi do brojača. U tom slučaju, ambalaža će biti označena: kratica: "NFC" i / ili potpuni natpis "ne iz koncentracije" ("ne od koncentrata"). Ali takav sok uvijek prolazi toplinsku obradu. Za industrijsku proizvodnju sokova koriste se i skupe sorte zbog veličine i izgleda, te posebne sorte sa smanjenim svojstvima potrošača - od onih koji su slabo čisti, imaju malu veličinu i neugledne vrste (na primjer, vrlo sočan sorta Saloustian, aktivno kultiviranje u Valenciji).

Drugim riječima, sama sok je često izrađen od istih narančaka, koji u obliku cijelog fetusa leže u blizini pulta. I ograničenja prehrane i prehrane ne dovode toliko zbog većine sirovina, koliko zbog načina kuhanja kupuje sok, koji se uvijek dodaje mnogo šećera. Narančasti nektar za ovaj parametar je najštetniji od sokova. To je oko 11,8 mg šećera, u obnovljenoj - oko 11 mg, i svježe stisnute - 8,9 mg šećera na 100 grama.

Koristite u kuhanju

Koristite u kuhanju

U uobičajenoj (ne-prehrani) prehrani, naranča je uključena u brojna jela različitih kuhinja svijeta. Ovo voće se tradicionalno kombinira s povrćem, ribom, mesom peradi. Na primjer, kada se pripremaju patka s narančastim umakom u svježe stisnutom soku, fino sjeckani chili papar, prstohvat šećera i soli. Tada se ova kompozicija dovede do kuhanja. I dovršiti pripremu umaka poželjne konzistencije i gustoće u smjesi tankog mlaza za lagano izlivenu s vodom škrobom.

Recepti salata često se koriste i meso i zitrus. Ali raspon upotrebe naranče je mnogo širi. Od njih - točnije, od kore naranče - oni rade čak i senf, koji je poznat u Italiji kao tradicionalna začina za meso. Curts dovode u tvornicu u slanoj vodi (konzervans), a nakon pranja, probavlja u sirupu. Za očuvanje okusa i okusa polete, šećer se doda malo - samo za apsorbiranje slatkoće. Višestruki okus pomaže svima, krušima i breskama. Mirisna narančasta ulja dobiva se iz zestog. Čak i divlje gorak naranče ne bacaju. Od njih priprema određeni džem s začinjenim okusom.

Postoje dvije osnovne kulinarske tehnike koje omogućuju pojednostavljenje neovisne pripreme naranče:

 1. Da bi bilo lakše odvojiti kore od pulpe, kuhari čine posebne rezove. Ako provedete analogiju s globusom i prihvaćenom terminologijom s geografama, onda su "kape" odrezane na oba "polova" ploda, a zatim na "meridijanima" čine 5-6 sunca.
 2. Da bi bilo lakše iscijediti sok od mesa, plod je izrezan na pola i staviti pola minute u mikrovalnu pećnicu (oko 500 W snage). To vam omogućuje da uništite odvajanje membrana i olakšavaju protok soka.

Koristiti za kozmetologa

Koristiti za kozmetologa

Prednosti doma koji primjenjuju maske za lice od začepljenog Zesta, pronašle su neizravnu potvrdu u istraživačkim radovima kozmetologa. Prema znanstvenicima, narančasta kore može spriječiti oksidativnu napetost i spriječiti upalne odgovore u stanicama kože izazvanim utjecajem ultraljubičastog. Samo za to, odabrane tvari trebaju kompetentno sastaviti s drugim sastojcima u kremi. Privredne naknade za kozmetiku također su otkrivene u soku od naranče. Pokazalo se da u njemu procesi fermentacije kvasca ne samo ne smanjuju sadržaj biološki aktivnih tvari, već naprotiv - povećati sadržaj flavonona, karotenoida i melatonina. Heperdin sok od naranče može inhibirati tripsin i enzim tirozinziranje, a također doprinosi stvaranju melanina u koži. Zbog obilja vitamina i karotenoida, uporaba soka od naranče smanjuje štetne učinke koje alkohol koriste na stanicama kože.

Kako odabrati i pohraniti

Kako odabrati i pohraniti

Prilikom odabira naranče u trgovini i na tržištu, prvo je vrijedno obratiti pozornost na njegovu raznolikost: različite vrste narančaka se razlikuju od drugih i veličine i sočnosti i kiselosti. Čak i ako je određena sorta određena i neće uspjeti, uvijek možete napraviti izbor između običnog, pupčanog ili narančastoga kralja.

Morate obratiti pozornost na veličinu težine i fetusa. U pravilu, od naranče teže, bit će slađe. Ali, u isto vrijeme, nego što je više veličine, manje ukusna će biti. Stoga je potrebno odabrati naranče, male veličine, ali s mnogo težine. Zreli plodovi će uvijek biti mirisni.

Preporučujemo kupnju naranče koje su prikupljene od studenog do prosinca. Saznajte kada su plodovi prikupljeni, u nekim slučajevima moguće je prodavatelju na tržištu. Naranče koje su donesene iz zemalja Mediterana smatraju se najukusnijom. Naranče koje su donijele iz Perua ili Južne Afrike često su nestali nerazumnim i već spavaju u procesu prijevoza - često utječe na ukus.

Što se tiče kore, ne utječe na okus naranče. Voće s debelom i tankom kožom može biti jednako ukusna. Jedina razlika je u tome što je debeli peel mnogo lakši za čišćenje. Što se tiče boje kore i pulpe naranče, ne vrijedi se oslanjati u ovom trenutku pri odabiru. Prvo, različite sorte imaju različitu boju kore i pulpe. Osim toga, kako bi se boja fetusa narančasta, nažalost, moguće je koristiti različite kemikalije.

Moguće je pohraniti naranče kod kuće u hladnjaku i izvan nje. Na temperaturi od + 5-10 ° C u dobro prozračenom unutarnju, naranče će položiti do dva tjedna.

Ako je potrebno dugo održavati naranče (do 6 mjeseci), zamotajte svaki plod u papir ubrus i stavite u podrum ili drugu tamnu i hladnu sobu. Pazite na vlažnost zraka, to bi trebalo biti 80-90%. Pogodno za dugotrajno skladištenje je narančasta s zelenom nijansom.