Smjernice za ispravnu njegu konja

Dakle, da je konj bio pravi asistent i siguran prijatelj, potrebno je ne samo voljeti i dobro govoriti na životinji, ali i znaju osnovna pravila za njegu kod kuće.

Kako očistiti štand

Obično u hladnoj sezoni, konji sadrže ispod krova, a ljeti - na ulici. Khlev i štali - glavna mjesta življenja. Khlev - topla suha soba za jednu dvije životinje. Staje su dizajnirani kako bi zadržali i održali veliki broj konja.

U dobroj stabilnosti nalazi se štand i dunnovi. Prvi su namijenjeni hranjenju, čišćenju i privremenom slobodnom vremenu životinje. Denniki - odjeljci za stalni smještaj i skrb za konje. Minimalne veličine za parkiranje - 3,6 m za 3,6 m. Konj mora slobodno ležati, protežeći mu noge. Da se briga za kobile s ždrebanjem, opremite više prostrani odjeljci.

Zidovi u nodnenisu izrađeni su od trajnog drveta, mreže ili željeza s visinom od 1,5 m. To omogućuje da se međusobno vidimo konje, potiče dobru ventilaciju i rasvjetu sobe.

Vrata - klizna ili ljuljačka, ne manje od 1,2 m. Klizna se mora pomicati glatko, ljuljačka - otvorena vanjska strana. Obvezni zasuni uređeni tako da ih pametne životinje ne mogu otvoriti. Preporučena širina prolaza u štali - od 3 m i više.

Podovi se češće izrađuju od betona, ali bolje od kamena ili popločavanja. U isto vrijeme, drenažni jarci nalaze se u pravu u štandovima. Tamo gdje nema eflua, životinjski odjeljci zahtijevaju pažljivu skrb tako da se ne pojavljuju mirisi amonijaka. Tvrdi podovi su lakše razotkriti dezinfekciju, ali stavljaju konja na noge. Da biste izbjegli višak opterećenja - gumene prostirke su položene ispod legla.

Leglo je najbolje od svih slame, drvenih peleta ili čipsa crnogoričnih pasmina - suha, pročišćena iz prašine i plijesni. Neuspješna posteljina je sijena.

Stropovi su poželjni najmanje 2,5 m, tako da životinje mirno podignuše glave. Odozgo ne smije biti noktiju ili druge izbočine, koje bi konj mogao biti ozlijeđen.

Žice za osvjetljenje kako bi se zaštitili od glodavaca, žarulje i prekidači iz konja znatiželje. Dan rasvjeta će osigurati prozore. Oni su dobri i za prirodnu ventilaciju. Komada za zatvaranje mreže ili rešetke tako da ih konji ne mogu slomiti.

Kako očistiti štand

Hraniti

Donijeti životinju na ulicu ili u slobodnom odjeljku. Slobodan prostor od hranilica, pije i igračke. Vilail ili lopata za uklanjanje vlažnog legla u kolicama i gnojivu. Provjerite - učinio je izlučeno ili prljavo leglo poplavljeno u uglovima.

Propustite cijeli odjeljak. Ako je potrebno, koristite dezinficijentan. Nakon sušenja pod, dodajte čistu piljevinu ili slamu, ravnomjerno raspršite. Refresh Feed i voda, čista mrlja za mrlje.

Hraniti

Kako dati vodu?

Kako se brinuti za konja? Naravno, znati svoju prehranu i hraniti se na vrijeme.

Trava - glavna hrana za konje. Na dobrim pašnjacima, životinja će dobiti sve potrebne korisne tvari. Pogoršanje meteoroloških stanja ili svojstava tla negativno utječe na svojstva trave, čini ga previše suhom ili sočnim da je isto jednako štetno za konja. Zato budite sigurni da dodajte drugu hranu.

Bilje i biljke boje sijena. Tijekom dana konj jede prosječno 15 kg. Lijepa zbirka bilja je uvijek lijepa na mirisu, svijetlo zeleno i očišćeno od korova. Od Bale se ne smije osjetiti. Ako trava ima žutu ili smeđu nijansu, to je znatno manje hranjive tvari u njemu.

Kategorički je nemoguće hraniti konje prašnjavim i pljesnivim sijenom, t.do. Može uzrokovati ozbiljne bolesti pluća u životinja koje se ne mogu izliječiti. Prikladne su svježe biljke za hranjenje, ali pod uvjetom da njihova vlaga nije više od 20%. Uz pravilno skladištenje u suhoj sobi s dobrom ventilacijom, sijeno ne gubi svoja korisna svojstva do 2 godine.

Žitarice - peći ili kukuruz. Postoji rizik od prekoračenja i pretilosti, čireva želuca ili problema s zubima.

Koncentrirane smjese se pripremaju u tvornici. Može uključivati: žito, metak, mineralne dodatke i sve što će proizvođač razmotriti važnim. Dobro pogodna za hranjenje određenih skupina životinja, kao što su paše kobile, radnici konja, oslabljeni konji.

Soli - Prodajte u obliku blokova koji se razlikuju u boji. Bijelo sadrži kukulanu sol. Plavo - kobalt i jod soli. Smeđe - mineralne inkluzije. Red - Yoda aditivi (trebate odabrati nisku koncentraciju joda).

Kako dati vodu?

Higijena konja

Kada je skrb iza konja organizirana kod kuće, posebno je važno razumjeti kada i kako to treba. Obično rade dva puta dnevno.

Približna potrošnja ovisno o tjelesnoj težini u litarima:

Težina tijela (kg)MinimumProsječanMaksimum
41013.52027
545osamnaest2736
68022.53645

Individualne potrebe će se značajno razlikovati ovisno o sljedećim čimbenicima:

 • zdravlje;
 • veličine;
 • vrstu hrane (sa suhim konjem);
 • radno opterećenje;
 • godina.

Dehidracija ugrožava konja ozbiljno pogoršanje zdravlja do smrti. Ali voda sigurno mora biti svježa, najbolje - trčanje. Prljava voda može doprinijeti infekciji s životinjskim bakterijama, virusima ili parazitima.

Kako organizirati hodanje?

Na ulici se mora instalirati voda u oluku ili automatsko piće. Kapacitet se mora svakodnevno očistiti i isperiti. Ako konj pije iz prirodnog izvora - vlasnik mora biti siguran u vodu.

U stabilnim korištenim automatske pije ili rame. "Automatsko" je prikladnije za osobu. Ali ne mogu svi konji i žele ih koristiti. U slučaju nepravilnog, mogu pasti na životinju. Voda u dobavljačima lakše se mijenjaju, ali teže nositi. Također je potrebno dobro pričvrstiti.

Važno je slijediti, tako da i konj prima dovoljnu količinu tekućine (ne led!), t.do. ne može jesti toliko snijega kako bi se u potpunosti osigurao vodom.

Uz pravilno organiziranu skrb, nemoguće je zalijevati konja odmah nakon posla, obuke ili natjecanja! Najbolje je čekati 1 sat.

Higijena konja

Briga za kopita

Za brigu o konjima, važno je znati kako pravilno dati životinju u redu.

Kosa na grivu i repu svaki dan za odbijanje, po mogućnosti plastični račun. Hlađenje kose na repu Pravo na stranu i meke pokrete kako bi se uklonila tuga od vrha do dna. Postoje posebni sprejevi tako da je kosa manje zbunjena pri izračunavanju.

Koža kormiliranih konja zahtijeva brigu o najmanje 3 puta dnevno. Ujutro obrišite oči i nosnice s navlaženim spužvom, vunom s peby četkom. Prije dresura, konj je potpuno obrišen četkom, ako je negdje blokiran jači - strugač.

Da biste ispravno očistili konja, važno je znati kako to učiniti:

 1. Početi s jedne strane glave.
 2. Dođite na ramena.
 3. Očistite leđa.
 4. Ponovite postupak s druge strane.
 5. Obrišite četkicu udova.

Promatrajte mjere opreza: ne sjedite pored udaraca, svi pokreti se provode jaki, ali nježni pritisci, ne vraćaju se. Na kraju čišćenja, polirajte konja ili vlažnu krpu. Nakon treninga, također je važno obrisati konja, vidjeti, sedlo ili pojas. Ako je potrebno, razbijte mast.

Noge zahtijevaju odvojenu skrb za nalaze Otingsa, Ruske akademije znanosti, Absamdina i pokida. Dobar vlasnik uvijek agregira višak kose i izračunava. Nakon treninga, uobičajeno je ispustiti noge životinje iz crijeva kako bi se uklonilo prljavštinu i olakšala malu upalu ligamenata.

Neki vlasnici omataju konjske udovi sa zaštitnom trakom ili stavljaju posebne čizme. Ali to bi trebalo napraviti stručnjaka da ne dovede konja na kromotip i upalu.

Konji za pranje ne zahtijevaju posebne vještine. Glavna stvar je da je životinja bila lijepa, a desam prljavština i znoj se isprati. Voda ne smije biti hladna. Dati pojavu konja posebnu gužanj.

Briga za kopita

Alati za njegu

Najvažnije pitanje je - kako se brinuti za konje konja? Prije svega važno kovanje. Da biste to učinili, morate se obratiti dobrom kovaču.

Vlasnik ne može razumjeti sve zamršenosti rada, ali treba pamtiti dvije stvari:

 1. Kuznetsi su dužni prilagoditi potkove na ugradnju na kopito, a ne nanositi vruću potkove, a zatim ga savijati, što može dovesti do oštećenja kopita i nerazumnih sužavanja;
 2. Za svaki konj, nokti su prikladni i preveliko se mogu probiti kopito i ući u živu tkaninu nogu. Tada će životinja u najboljem dobiti upalu, a na najgorem slučaju - postupno umrijeti.

Konj bi trebao ponovno baciti šest tjedana kasnije. Veliko kašnjenje može dovesti do integriteta kopita, sprječavajući njegov rast i opuštanje nogu.

Čišćenje kopita - spajanje

Njega konja uključuje obvezno čišćenje kopita. Možete to učiniti sami u sljedećem redoslijedu:

 1. Držite ruku dolje na prednju nogu, stražnji dio istih nogu za stiskanje tetive malo iznad koljena i savijte konj udova.
 2. Držeći kopito u rukama uklanjanja prljavštine, šljunka i svega što je palo u nju. Možete to učiniti s rukama ili posebnom kukom za kopita.
 3. Pogled, postoje li ozljede, znakovi drozd, dermatitisa ili drugih problema.
 4. Nakon čišćenja do nježno stavite kopiti na tlo i ponovite postupak s drugim nogama.
 5. Ako postoje pukotine u zidu kopita - posavjetujte se s kovatom i veterinara od onoga što se pojavljuju i što učiniti.

Zapamtite da mnoge bakterije i virusi čine svoj put do tijela konja kroz oštećenje kopita, pa se preporučuje da sadrži konja u čistoj i suhoj sobi.

Alati za njegu

Top - 10 činjenica o konjima

Glavni set za njegu životinja uključuje sljedeće alate:

 • Curry comb - je okrugli alat s kratkim zubima. Proizvodni materijal - plastika ili tvrda guma. Uklanja prljavštinu i kosu, stimulira kožu prirodnom ovlaživanju.
 • Četka s krutim prirodnim čekinjem. Pažljivije uklanja greben.
 • Četkom s mekim čekinjama za uklanjanje malih čestica i prašine.
 • Odobrenje s rijetkim plastičnim ili metalnim zubima za grivu i rep.
 • Kuka za kopiti.
 • Metalni ili plastični strugač uklanjaju opsežnu tekućinu i zagađenje od vune.
 • Terry ručnik, antilop ili krpa za brisanje "suho".
 • Škare ili šišanje.

Mogu se kupiti zasebno ili puni.

Vlasnik mora shvatiti da konj zahtijeva odgovornost. Stoga je važno da stalno uči, čita odgovarajuću literaturu ili zapošljavanje stručnjaka koji dobro znaju kako se brinuti za konja u bilo kojem uvjetima.

Top - 10 činjenica o konjima

Smjernice za ispravnu njegu konja

 1. Zahvaljujući posebnoj strukturi nogu, konji su vrlo dobro prilagođeni brzim trčanjem
 2. Njihov probavni sustav namijenjen je stalnoj preradi hrane. Stoga se povrće napaja, gotovo kontinuirano, ali male dijelove.
 3. Imajte izvrstan njuh i bolji od bilo kojeg kompasa usmjereni su na bilo koje vrijeme i u bilo koje doba dana: rano ujutro ili kasno noću.
 4. Konji imaju tanju glasine: mogu uhvatiti takve zvukove da ljudi ne čuju. Njihove školjke uši su raspoređeni na takav način da ne samo hvatanje zvučnih valova, već i povećati njihovo djelovanje.
 5. Konji se osjećaju jako dobro i razumiju opasnost.
 6. Za razliku od većine životinja, oni vide svijet s bojom, ne crno-bijelim, no oni su slabo ugledne plave i crvene boje.
 7. Konj, poput psa, odličan osjećaj za miris, tako da su stari pojedinci sa slabim vidom vođeni samo svojim najljepšim smislom. Također, miris će saznati: vaš sedlo, prekid, s duge udaljenosti razlikuje jestivo i nejestivo bilje.
 8. Imaju vrlo razvijenu tog dodira. Najosjetljiviji na ovom mjestu su kopita i usne.
 9. Konj se također može liječiti. Na primjer, nakon dugog rada, rado će se role nekoliko minuta, to jest, čini masažu koja obnavlja cirkulaciju krvi.
 10. Među konjima se često nalaze slučajevi naklonosti i prijateljstva.