Njega i održavanje puževa akhatina kod kuće

Akhatin puž se odnosi na obitelj Archaachatinidae Mollusk, koja uključuje predstavnike nekoliko rođenja. AKHATINA (ACHATINA) slične su njihovim rodbinom. Akhatina div je plodan, može donijeti 100-600 jaja u isto vrijeme koje imaju zaobljeni oblik i bijelu školjku.

Briga i sadržaj ahantin

African Akhatins jedan su od najvećih mekušaca na planeti. Imaju velike školjke s žuto-smeđom nijansom i tamnim uzorom. Tijelo je smeđe ili tamno, mekano i u tuberkulama. Najveći primjer je imao težinu do 600 grama, a duljina školjke je gotovo 40 cm.

Najčešći domaći akhatins - Achatina Fulica. Ovi afrički zemaljski mekušaci nalaze se u mnogim tropskim zemljama, a štete s plodnim biljkama. Akhatins je karakteriziran roštiljem sudopera, čiji je boja ovisi o prehrani. Boja mekog dijela tijela slična je arheachatini, ali Fulka je izraženija udarca. U trgovinama za kućne ljubimce, možete češće susresti Achitina Fulicu, jer ih jednostavno drže, i mnogo jedu.

Od početka 19. stoljeća, ova životinja, "napori" osobe, ispostavilo se da se preselio u raznim tropskim i suptropskim zonama gdje nije bilo.Budući da je poljoprivredni štetočina, on sada oštećuje razne biljne kulture, preferirajući šećernu trsku, a ponekad i lagane zgrade, struganje žbuke s njima potrebnim za podešavanje sudopera, u isto vrijeme množenja s ogromnom brzinom. Rigidne metode, uključujući visoke kazne, kao što je u Americi, za uvoz u zemlju Akhatina, invazija uspjela spriječiti.

Srećom, u uvjetima Rusije, Akhatin ne preživljava u prirodi, previše oštre klime. Ovdje se obično nalazi u terarijama kao kućnog ljubimca, čija djeca najčešće donose. Pomnožite se lako i obično se distribuira besplatno, potrebno je otići negdje na mlade puževe. Na ovoj stranici stranice "Petswear" ćemo reći o tome.

Briga i sadržaj ahantin

Zdravlje puževi AKHATINA

Puž Akhatina, kada održavanje kod kuće, doseže duljinu od 20 cm. Kao što se može vidjeti na fotografiji u tekstu, sudoper konusni, najčešće na sat suprotno od smjera kazaljke na satu, iako je suprotna verzija je prilično česta. Odrasla životinja obično ima sudoper sa 7 - 9 okreta. Njegova boja ovisi o mekuškom izborniku, znakovima koji se prenose nasljeđivanjem i drugim uvjetima postojanja puž. Najčešće crtež na sudoperu sastoji se od traka različitih nijansi smeđe. Upoznajte i svijetli, Albino formira.

Terarij za vašeg ljubimca nije potrebno kupiti u trgovini za kućne ljubimce. Sasvim je moguće koristiti uobičajeni akvarij, čak i struja, jer ne morate ulijevati vodu u nju. Takvi akvariji ponekad emitiraju susjede ili poznanike.Možete koristiti dizajn i pleksiglasa i iz uobičajenog, silikata.

Volumen akvarij je odabran najmanje 10 litara po puž. Takva kuća je prikladno očišćena da trebate napraviti svakih nekoliko tjedana. Potrebno je poklopac ili premazivanje stakla na njemu, inače će vaš ljubimac putovati u putovanje. Pristup svježeg zraka može se osigurati rupama ili prorezima između poklopca i kućišta kućišta.

Na dnu takve terase zaspimo tlo, po mogućnosti najmanje 5 - 10 cm. Gust. U tom svojstvu, kokosov supstrat je prilično prikladan, koji se prodaje u trgovinama za kućne ljubimce. Također možete koristiti treset, uključujući i onaj koji se sastaje u cvjetnim štandovima, svakako provjerite s prodavateljem i bolje je pročitati oznaku pažljivo. Ne smije biti gnojivo u njemu. Ne smijete koristiti tlo za cvijeće, sadrži masu kemikalija koje neće koristiti akhatin.

Također ne odgovaraju piljevini koja se koristi za zadržavanje kuće glodavaca, kao što su ukrasni zečevi ili zamorci, ne vole puževe. Pažljivo trebate koristiti vrt ili šumarstvo, bolje je još uvijek šuma labavo leglo, bez iglih božićnih drveća, može sadržavati različite parazite ili infekcije.

U svakom slučaju, to košta barem kuhanje dezinficiranja. Tlo ne smije smijati mnogo, to će biti optimalna vlažnost. Osim toga, neće pustiti pad životinje kada padne s zidina terarija.

Kada je sadržaj kuće, AKHain nije loš staviti malu posudu s vodom u terariju, jer ti školjke vole plivati. Voda će se morati mijenjati nekoliko puta tjedno, kao što je kontaminirano. Plovilo bi trebalo biti plitko, tako da najmanji puževi ne mogu slučajno gušiti u njemu. On mora biti dovoljno težak i stabilan da ga vaš ljubimac ne može okretati, čak i ako se obližava kopanje u tlu. Prolivena voda će dovesti do visoke vlažnosti u terariju.

Temperatura u takvoj kući treba biti na razini od 24 do 27 stupnjeva. Budući da je nešto više od uobičajene sobne temperature, moguće je povećati na račun svjetla žarulje. Ali čak i na sobnoj temperaturi, Akatinski puž će se osjećati zadovoljavajuće, samo jedan će postati manje. Neće povrijediti post u terariju i raznim skloništima: polovice cvjetnih keramičkih posuda, komada kokosa, kću ili velikih kamenja. U svijetlom vremenu, puž preferira da se skriva.

Vlažnost u kući može se odrediti ponašanjem kućnog ljubimca. Ako nastoji sve vrijeme na zidovima - to znači da je količina vode pretjerano, a ako pokušaju začepiti sudoper - to znači previše suho u terariju. Povećati vlažnost, i to je potrebno dovoljno dovoljno da navlažite tlo ili pospite kućište vašeg ljubimca od prskalice. Možete napraviti zemlju povećanjem jaza između akvarija i obloženog stakla i pojačavanja pozadinskog osvjetljenja.

African Ahather, kao i drugi puževi, kao što su Ampuillire ili grožđa puž, hrani se proizvodima od povrća. Voli meke i propadaju dijelove biljaka. Budući da je potrebno izgraditi životinje za izgradnju sudopera, mogu jesti tlo bogate u njima, pa čak i isperiti olupinu odgovarajuće pasmine.

Mladi puževi, s do 5 centimetara, preferiraju jesti žive biljke. S godinama, hrana se mijenja i stare se kopije uglavnom hrani mrtvima, trulistih biljnih ostataka, a broj konzumira hrane također raste.

Kod kuće Akhatin Fulika sa zadovoljstvom jede krastavce, tikvice i drugo meko povrće. Također treba dati ljusku jaja kao izvor kalcija, ili je moguće dodati hranu za hranu, također za izgradnju ljuske.

U literaturi se preporučuje dodavanje proizvoda od kalcija i proteina u prehrani, kao što su meso i kuhana pileća jaja. Ako date bananu kao hranu, to se događa da ništa drugo drugo ne želi "uzeti usta", istu situaciju može se dogoditi s krastavcima. Kao što se može vidjeti iz prethodnog, briga za ovaj ljubimac nije kompliciran i čak dostupan djetetu.

Zdravlje puževi AKHATINA

Reprodukcija akhatina

Budući da smo s takvim egzotičnim stvorenjima, nismo upoznati s takvim egzotičnim stvorenjima, a ne postoji toliko toga o brizi o njima, vjerojatno će vam biti zanimljivo i korisno učiti o zdravlju takvih puževa i o bolesti koje mogu povrijediti. povratak

Bolesti puževa akhatin

Najčešće u našoj zemlji, akhatinski puž se uvozi iz Afrike i drugih vrućih zemalja, dakle, mogu se zaraziti egzotičnim parazitima i mogu čak biti nosači opasnih bolesti. I, stjecanje ovog izloga, koji je samo od broda - to je bolje ne vrijedi. Nitko ne jamči da ne propustite mjesec dana u krevetu.

Preferiraju "domaće kućne opcije", uzgajali su kod kuće na našim geografskim širinama. Ali čak i ako ste nabavili "native",, promatrajte higijenu i mjere opreza - pranje nakon kontakta s mekuškom i rukama sapunom. Što se tiče zdravlja samih puževa, onda oni zapravo imaju živote života, međutim, morate znati kako im pomoći u slučaju. Dakle, ako puž je slomio dio sudopera - to nije razlog da se oprostite.

Mollusk može preživjeti, za to, podmazati slomljene rubove ljuske s antiseptičkim i pobrinite se da puž bude u karantenu, gdje je bio čist i uklonjen. U svom tijelu, procesi regeneracije automatski moraju biti pokrenuti, a ako infekcija nije prodrla u svoje tijelo - Mollusk će preživjeti, pojavit će se nove tkanine koje ste zategnuli čip. Naravno, nakon takve ozljede, sudoper neće izgledati tako lijepo, kao i prije, ali vaš puž Akhatina će ostati živ.

Još jedan problem o tome koji su ljubitelji sadržaja puževa kod kuće, zbog činjenice da akhatini imaju naviku vrištati njihov sudoper, i zbog toga se produbljivanje može slomiti. Da se odvaja od ovog ahatina - podmazuju sudoper s nečim bezopasnim, ali neugodnim okusom.

Je li moguće uzeti ahaher puževe

Sa stajališta sigurnosti puževa - bolje je da ih ne uzeti na ruke, posebno za njegove ranjive dijelove tijela. Ako još uvijek ne čekate da uzmete kućnog ljubimca - najprije navlažite nogu Molusku i nametnuti prst ispod njega, a druga ruka ga nježno držite s teškim sudoperom. povratak

Koliko puževa Akhatine

Ako se pridržavate naših preporuka za sadržaj Akhatina puž kod kuće, i voljet ćete svoj neobični ljubimac, a onda može živjeti u vašem domu na 10, a još više godina. Dakle, pripremite se za dugo i sretno susjedstvo.

Reprodukcija akhatina

Akhatina - hermafrodite, To jest, svaka životinja može obavljati i muške i ženske funkcije. U ekstremnim uvjetima, s niskom gustoćom naseljenosti, moguće je samoprocjenu, ali to je rijetka i prisilna mjera. Uparivanje prethodi karakterističan brak ples, uvijek uzrokuje zaprepaštenje kod ljudi koji mogu trajati do 1-2 sata.

Ako dođe do partnera o istoj težini, javlja se bilateralna oplodnje, ako životinje imaju različite veličine, veći puž ima ulogu ženskog, jer će razvoj jaja zahtijevati visoke troškove. Iz istog razloga koji nisu postigli velike pojedince, samo funkcije muškog, jaja se počevaju formirati kasnije, kako bi se postigla maksimalne veličine.

Ahather puž nakon jednog parenja može pohraniti sperma u svom tijelu dvije godine, postupno ga koristi za oplodnju zrenja jaja. Broj jaja ili ikona u zidama je obično oko 200, au nekim slučajevima, velike kopije mogu odgoditi do 300 komada, dok vaš ljubimac može učiniti do 6 slobodnih zidara godišnje.

Razdoblje pronalaženja jaja u majčinom tijelu kreće se od 1 do 2 tjedna, nakon čega ih ženka stavlja u kunu u tlu. Veličine jaja Akhatina su oko 5 mm, a oblika su slične piletini. Jasno je vidljivo na donjoj fotografiji. Ovisno o temperaturi okoline, 1-3 tjedna od jaja izgledaju male, do pet mm, puževa. U prirodi postoje i viviori ove životinje.

Ovisno o uvjetima sadržaja, vaši kućni ljubimci su dosegli pubertet u 6-15 mjeseci i žive do 5-6, a ponekad i do 10 godina. Oni rastu cijeli život, ali neravnomjerni. Brzo prije postizanja seksualne zrelosti, ili oko 2 godine, a tada se stopa rasta oštro usporava.

AKHATINA Uglavnom noćne puževe i dan obično spavaju, ruše se u zemlju. Ali u večernjim satima životinje se probude i počinju tražiti hranu, "pametno" puze kroz terase. Ali s dovoljno visoke vlažnosti može biti aktivna u danu.

Ako su uvjeti u terariju nepovoljni, postalo je previše suho ili bez hrane, ovaj puž može izliječiti u hibernaciji, zatvarajući svoj umivaonik i snažno spavati. Stoga, ako trebate ići na odmor ili poslovno putovanje, vaš ljubimac može učiniti bez vas i bez ikakve skrbi. Bez ozbiljnih posljedica za Akhatinu, možete računati na stanje hibernacije do 2 mjeseca.

Ako planirate propustiti dugo vremena, bolje je stvoriti nepovoljne uvjete unaprijed na kućnog ljubimca. Promijenite tlo u terariju da se osuši i ne hranite životinju. Pružit će vam priliku da se uvjerite da je puž zaspao. Da biste izašli iz hibernacije, oštro treba držati ispod mlaza tople vode i nakon 5 - 10 minuta probuditi se. Nakon toga, ljubimac se mora odmah hraniti, što god je počeo obnoviti snage.

Vjeruje se da Akhatina - "pametan" puž. Ona je u stanju razlikovati vlasnik od drugih ljudi. Možda manifestacija njezinih različitih uvjetnih refleksa. Za mnoge vlasnike, promatranje ovog puževa daje veliko zadovoljstvo, unatoč činjenici da je to sve tajni spora životinja. Puž Akatina voli kada je vlasnik kupuje "na rukama" u toploj vodi.

Nema alergijskih reakcija na sluz tih puževa, međutim, ruke za njima trebaju se i dalje pere sapunom, u prirodi ova životinja je nositelj parazita, opasnih i ponekad fatalnih za osobu. Ali u kontekstu ruske klime, ona je zaražena nečim u stvari, jer je moguće kupiti Akhatin od uzgajivača.