Daphnia

Podrijetlo tipa i opisa

Daphnia - mali rak, stanovnik u svježim rezervoarima planeta. Svojim minijaturnim veličinama imaju prilično kompliciran uređaj i služe kao važan element ekosustava - brzo se umnožava, omogućujući hraniti ribu i vodozemac, tako da bez njih, rezervoari bi bili mnogo prazniji. Još uvijek hrane ribu u akvariju.

Podrijetlo tipa i opisa

Izgled i značajke

FOTO: Daphnya

Genes Daphnia primio je opis 1785. godine, napravio ga.F. Mupla. Pogledajte broj Daphnia oko 50 vrsta, a mnogi od njih imaju značajne razlike od drugih. Kao tipičan pogled, Daphnia Longispina, opisao isti Muller.

Daphnia dijeli dva velika stabla - zapravo Daphnia i Ctenodaphnia. Drugi se razlikuju u brojnim znakovima, na primjer, prisutnost zareza u štitu glave i općenito imaju više primitivniju strukturu. Ali to ne znači da su se dogodili prije: fosili uključuju podrijetlo oba oko jednog puta.

Video: Daphnya

Prvi predstavnici Zhabronogova pojavili su se prije oko 550 milijuna godina, među njima su bili preci Daphnia. Ali oni su i sami nastali mnogo kasnije: najstariji fosilni ostaci pripadaju nižem razdoblju jure - to jest, oni su oko 180-200 milijuna godina.

Nije tako davna vremena, kao što je bilo moguće očekivati ​​od relativno samo uređenih organizama - na primjer, ribe i ptice pojavili su se mnogo ranije. Ali, kao i drugi predstavnici nadzora granažnih regala, već u one dane, Daphnia je bio takav, i oni se razlikuju od viših organizmica iste antike.

U isto vrijeme, nije potrebno misliti da Daphnia ne razvija: naprotiv, oni imaju visoku evolucijsku varijabilnost i prilagodljivost te stalno stvaraju nove vrste. Konačna formacija vrste Daphneija dogodila se odmah nakon izumiranja na kraju razdoblja krede.

Izgled i značajke

Gdje živi Daphnya?

FOTO: Moin Daphia

Daphny vrste mogu uvelike varirati: oblik njihovog tijela, a njezina veličina se određuje uvjetima okoliša u kojem žive. Ipak, možete odabrati neke zajedničke značajke. Dakle, njihovo tijelo pokriva hitinske ljuske s prozirnim krilom - unutarnji organi su jasno vidljivi. Zahvaljujući transparentnosti u vodi, Daphnia je manje vidljiva.

Head Shell ne pokriva. Na njoj dvije oči, iako se često spajaju u jedno složeno oko, a ponekad i daphnezija ima treći, ali obično je jasno dodijeljeno i ima manju veličinu. Na stranama brkova, oni stalno mašu, a uz pomoć se kreće s skokovima.

Na glavi rostra - rast, nalik na kljun, i ispod njega dva para antena, a straga je više i imaju čekinje, zbog čega se njihovo povećava njihovo područje. Uz pomoć maski, ovi antene se kreću - s veslanjem, Daphnia oštro leti naprijed, kao da napravi skok. Ove antene su dobro razvijene i imaju ozbiljne mišiće.

Tijelo je spljošteno sa strane, noge su spljoštene i nerazvijene, jer za pokret se ne primjenjuju. Uglavnom se koristi za prilagođavanje slatke vode za škrge i čestice hrane u usta. Probavni sustav je prilično kompliciran za takav mali smijeh: postoji punopravni jednjak, želudac i crijeva u kojima se nalaze jetre.

Također, Daphnya ima srce izrezati na velikoj brzini - 230-290 snimaka u minuti, što je rezultiralo krvnim tlakom 2-4 atmosfera. Daphnera diše sa svim poklopcem tijela, ali prije svega uz pomoć disanja dodataka na udovima.

Gdje živi Daphnya?

Podrijetlo tipa i opisa

Foto: Daphnia Magna

Predstavnici roda mogu se naći gotovo u cijeloj Zemlji. Otkrivene su čak i na Antarktiku u uzorcima koji su se uzeli pozdravni jezera. To znači da je Daphnia može živjeti u gotovo svim prirodnim uvjetima od onih koji su predstavljeni na našem planetu.

Međutim, ako se i do kraja vjeruje da su svi njihovi tipovi uobičajeni svugdje, onda je utvrđeno da svaki od njih ima svoje područje. Mnoge vrste su vrlo široke i uključuju nekoliko kontinenata, ali još uvijek se ne širi svugdje.

Oni naseljavaju zemlju neravnomjerno, preferiraju vremenske uvjete suptropske i umjerene pojaseve. Primjetno ih manje poput stupova planeta i blizu ekvatora, u tropskoj klimi. Rasponi nekih vrsta nedavno su doživjeli značajne promjene zbog činjenice da ih ljudi distribuiraju.

Na primjer, iz Amerike u Velikoj Britaniji pogled na Daphnia Ambigue i uspješno prošao. Naprotiv, pogled na Daphnia Lumholtzi doveden je u Sjevernu Ameriku i postao uobičajeno za rezervoare ovog kontinenta.

Za stanište, Duffovi su povlašteni rezervoari bez protoka, kao što su ribnjaci ili jezera. Često žive u velikim lokvama. U polako postojećim rijekama, gdje su manje i gotovo da se ne sastaju u brzom robu. Većina vrsta prebiva u slatkoj vodi.

Ali sposobnost prilagodbe da se pojavi ovdje i ovdje: Daphnia, koja je nekad bila u suhim uvjetima, gdje su dostupni samo slani rezervoari, nisu umrli, već su razvili stabilnost. Sada za vrste koje su se dogodile iz njih karakteristične su za preferencije vodenih kape s visokom soli.

Najbolje je za njih u čistoj vodi - ona bi trebala biti što je moguće glatka voda. Uostalom, Daphnes se hrani filtriranjem vode i, ako je prljava, zajedno s mikroorganizmima u želucu i čestice tla također padaju i stoga, u kontaminiranim spremnicima, oni umiru mnogo brže zbog začepljenja želuca.

Stoga, po broju Daphnes u spremniku, možete prosuditi koliko je čisto u njemu. Žive uglavnom u debljini vode i neke vrste i na dnu. Ne volite svijetlu rasvjetu i ići duboko kad sunce počinje izravno.

Što hrani Daphnia?

Značajke karaktera i načina života

FOTO: Daphnia u akvariju

U njihovoj prehrani:

 • infuzorije;
 • alge;
 • bakterije;
 • detritus;
 • Drugi mikroorganizmi koji plutaju u vodi ili leže na dnu.

Hrana, voda filtriranja, za koju se kreću s nogama, prisiljavajući je da teče. Filtriranje dolaznog protoka vode provodi se posebnim verzijama na čekinje za filtriranje. Apsorbirane čestice se zatim lijepe do kvržica zbog obrade tajne i idu u probavni sustav.

Značajni program Daphnia svojim proždrljivošću: Jednog dana neke vrste jedu 6 puta više od vlastite težine. Stoga, s smanjenjem broja hrane, manje ih je u spremniku - to se događa kada se dogodi hladno vrijeme, većina od svih Daznite postaje na kraju proljeća i ljeti.

Daddyt hrani te vrste duff koji ne padnu zimi u hibernaciji. Zima koje troše na dnu spremnika iu slojevima blizu njega - to su dedriti koji prevladavaju tamo, odnosno čestice tkiva ili alokacije drugih živih organizama.

Oni se koriste kao hrana za ribu u akvariju - vrlo su korisni zbog činjenice da u želucima ima mnogo biljnih hrane. Daphnia, kako daju suho, tako da lansiranje živi u akvariju. Potonji je također koristan iu slučaju da voda u njoj ima klaun: Daphnia jesti bakterije, zbog čega se to događa, a riba, zauzvrat, jedu Daphnium.

Značajke karaktera i načina života

Društvena struktura i reprodukcija

FOTO: Daphnya

Uglavnom su u debljini vode, krećući se s skokovima, ponekad se puzi duž dna spremnika ili zidova akvarija. Često se kreću ovisno o tome koliko je vrijeme: kada je svjetlo, dubine u vodu, a noću se ispada na sam rub.

Ovaj pokret se troši mnogo energije, jer moraju imati uzrok. Međutim, još nije moguće sigurno shvatiti. Postoje neke od najvjerojatnijih pretpostavki. Na primjer, da su velike Daphnes prisiljene padati dublje do dana da postane manje značajan za grabežljivce - jer su duboki slojevi vode lošiji od osvijetljene.

Ova pretpostavka potvrđuje činjenica da je u akumulacijama u kojima nema hrane za životinje na dafines, ova vrsta migracije javlja se mnogo manje. Postoji jednostavnije objašnjenje - da daphnes jednostavno teže u tom sloju vode, gdje su temperatura i osvjetljenje optimalne za njih, a tijekom dana se pomiče gore, zatim dolje.

Iz vrste točke, trajanje njihovog života se mijenja. Obično pravilnost je jednostavna - najveća i živi duže. Male dafines dodijeljene 20-30 dana, najveći do 130-150 dana.

Zanimljiva je činjenica: na Daphnia, uobičajeno je testirati razinu toksičnosti različitih rješenja. Oni reagiraju čak i kod niskih koncentracija - na primjer, mogu postati sporiji ili potonuli na dno.

Društvena struktura i reprodukcija

Prirodni neprijatelji DAFNIA

FOTO: Daphnya

Daphnia je vrlo plodan, a njihova reprodukcija je zanimljiva dvostupanjskoj - oni se množe i beskorisni i seks. U prvom slučaju koristi se samo ženke u njemu i koristi se partenogeneza. To jest, oni se reproduciraju bez gnojidbe, a njihovo potomstvo prima isti genotip kao jedini roditelj. Zahvaljujući partenogenezi, kada postoje dobri uvjeti. Njihova se količina značajno povećava u najkraćem mogućem vremenu: obično je ova metoda uzgoja u DAafniju uključena u kasno proljeće i ljeto, kada je hrana najviše od svih.

Reprodukcija u ovom slučaju prolazi kako slijedi: jaja su položena u posebnu šupljinu i razvijaju se bez gnojidbe. Nakon što njihov razvoj završi i ležati nove Daphnes, ženske linije, a samo 3-6 dana može započeti novi ciklus. Do trenutka kada se ženka pojavila posljednji put je također spremna umnožiti.

S obzirom da u svakom ležeru ima desetaka novih Daphni, njihov broj u spremniku raste u vrlo brzom tempu, au samo nekoliko tjedana može biti popunjena - postaje vidljiva na crvenkastoj nijansima vode. Ako hrana ne počne nedovoljno, muškarci se pojavljuju u populaciji: oni su manji i brži od ženki, također se ističuju neke druge značajke strukture. Oblaci ženke, kao posljedica kojih se jaja pojavljuju u takozvanoj epitipiji - čvrsta hitinozna ljuska, omogućujući doživjeti nepovoljne uvjete.

Na primjer, oni imaju prehladu ili suhoću spremnika, mogu se prenijeti na vjetar zajedno s prašinom, ne umiru kada prolazi kroz probavni sustav životinja. Čak i pronalaženje u rješenjima otrovnih soli, oni su tako pouzdani da bi bili njihova ljuska.

Ali, ako se jednostavno umnožava partenogenezom za Daphnia, dvosmjerna reprodukcija zahtijeva mnogo više truda, a mnoge žene čak i umre nakon položene jaja. Nakon unošenja povoljnih uvjeta iz jaja, prikazana je sljedeća generacija Daphnesa i razmnožava se partenogenezom. I pojavljuju se samo ženke, jer muškarci nepovoljni uvjeti nisu zabrinuti.

Sada znate kako razmnožavati Duff. Da vidimo koje opasnosti čekaju daphnia u divljini.

Prirodni neprijatelji DAFNIA

Statuta i status obrasca

FOTO: Daphney jaja

Takve male i bespomoćne stvorenja imaju mnogo neprijatelja - grabežljivci koji ih hrane.

Ovo je:

 • Mala riba;
 • pržiti;
 • puževi;
 • žabe;
 • Tryton Larvae i drugi vodozemaca;
 • Ostali grabežljivi stanovnici vodnih tijela.

Velike i čak srednje veličine Riba Daphny praktički ne zanima - za to je premalo rudarstvo koje je previše potrebno za zasićenje. Ali sitnica je još jedna stvar, za male ribe, ako ima mnogo ugrušaka u spremniku, služe kao jedan od glavnih izvora energije.

To je osobito istinito za velike vrste, jer za male Daphnia same, njihova veličina je zaštićena - to neće ni postati mala riba u pola milijunam, još jedna stvar je velika osoba u 3-5 mm. Riba - glavni grabežljivac, uništavajući Daphny i ​​hraniti ih i pržiti ribu više. Za njih je Daphnia također jedan od glavnih izvora hrane.

Ali čak i ako u spremniku nema ribe, još uvijek prijeti mnogo opasnosti: žabe i drugi vodozemci jedu velike pojedince, a njihove ličinke jedu i mali previše. Hrana puževi i drugi grabežljivi mekušci - iako su neki od njih, daphnezija može pokušati "eksplodirati", za razliku od mnogo više.

Zanimljiva činjenica: Dešifriranje genom Daphnia otvorio je mnogo zanimljivih stvari prije znanstvenika: oko 35% gena otkrivenih u genomu je jedinstveno, dok je vrlo osjetljivo na bilo koju promjenu staništa. To je na račun ove Daphnia tako brzo prilagoditi.

Statuta i status obrasca

Daphnia

FOTO: Daphnia u vodi

Broj Daphnia nastanjenja u akumulacijama ne daje u izračunima - jasno je samo da je vrlo velika i opstanak ove vrste ne ugrožava. Oni žive u cijelom planetu, u raznim uvjetima, mijenjaju se i prilagođavaju i onima u kojima prije nisu mogli preživjeti. Čak i da ih posebno ne mogu biti lak zadatak.

Dakle, oni imaju status najmanje prijeteći i nisu zaštićeni zakonom, oni mogu biti slobodni uhvatiti ih. Ovo je angažirano, na primjer, mnogi vlasnici akvarija. Uostalom, ako kupite suhe duffove za riblje hrane, mogu biti uhvaćeni u zagađenim i čak otrovnim rezervoarima.

Često su minirano za prodaju u prljavoj vodi u postrojenjima za otpad. To još jednom svjedoči koliko su oni, ali pažljivo biraju gdje ih uhvatiti, inače riba može otrovati. Otkazan u čistom spremniku i lansiran u akvariju Daphnia će postati izvrsno hranjenje za njih.

Zanimljiva je činjenica: Generacija Daphnyja može se znatno razlikovati u obliku tijela ovisno o kojoj sezoni razvija. Na primjer, ljetne generacije su često izdužene kacigom na glavi i iglu na repu. Da bi ih odbili, potrebno je potrošiti više energije, kao rezultat toga, plodnost pojedinca je smanjena, ali je opravdana činjenicom da su rastući prihod zaštićen od grabežljivaca.

U ljetobratovima, to postaje osobito puno, a zbog tih rasta, neki od njih postaju dovoljno teže da zgrabi Daphnia, ponekad razbijaju rep iglu, zbog čega Daphnia može izmaknuti. U isto vrijeme, povećane prozirne folije su transparentne i stoga je lakše primijetiti zbog njih.

Daphnia - mali i neprimjetni stanovnik ribnjaka, jezera, pa čak i lokve, nastupajući nekoliko potrebnih funkcija odjednom, osim toga, njihovo istraživanje je vrlo važno za znanstvenike. I nisu poznati vlasnicima akvarija - moguće je da se ne samo da daju suhe buše.