Životinje crvene knjige bjelorusije

Karakteristike faune Bjelorusije

Republika Bjelorusija ... Ova zemlja može se često čuti. Ona je poznata po svojoj prekrasnoj prirodi. Gotovo nitko ne ostaje ravnodušan, biti ovdje. Većina svih zaprepaštenih veličanstvenih šuma i rezervi, koje su dosta u ovoj zemlji. Međutim, to nije sve nego što se Republika Bjelorusija može pohvaliti. Životinje koje žive na svom teritoriju također su od velikog interesa. Fauna je vrlo raznolika. Možete vidjeti mnoge rijetke životinje i dobiti nezaboravne dojmove.

Karakteristike faune Bjelorusije

Hermelin

Većina 82 vrste sisavaca Bjelorusije su stanovnici Taiga i široke šume. U tim prirodnim zonama životinje su dobro opremljene hranom i skloništem. Glodavci prevladavaju u poljima i livadama. Gmazovi i vodozemci najčešće se nalaze u močvarama. Na području Bjelorusije ima oko 328 vrsta ptica. Otprilike četvrtina vrste se migrabilno, a ostatak vodi naseljenu ili utrobu. Postoji mnogo rezervoara u Bjelorusiji. Rijeke formiraju veliku mrežu, ukupnu duljinu od 90 tisuća. Km. Najčešći tipovi ichtiofauna su pijesak, bik, smuđ, štuka i krijumca. Riba vrijedne pasmine: Nalim, Trout i Sudak. Neke životinje imaju važnu ekonomsku važnost. Boar, Roe, Elk, Fox i Wolf su objekti lova. Aktivna ljudska aktivnost negativno utječe na broj populacija faune u zemlji. Neke vrste životinja navedene su u crvenoj knjizi i nalaze se na rubu izumiranja. Sastav vrste se postupno mijenja. Neke vrste nestaju, dok se drugi presele u nova staništa. Međutim, postoje životinje koje su ikonično za zemlju.

Bizon

Povijest stvaranja

Bison - najveći zemaljski sisavac Europe. Trenutno se veličina životinja neznatno smanjila u usporedbi s XIX stoljećem, a oni su inferiorni u veličini u šumskom bizonu (značenje američkog bizona). Masa tijela modernog bizona je 300-920 kg, prosječno oko 610 kg. Duljina tijela do 330 cm, ponekad više. Visina u širi od 1,6 do 2 m. Ženke manje muškaraca.

Prednji dio tijela bizona je vrlo dobro razvijen - masivan je, širi i iznad straga. Odabrani trbuh i ne sprječava.

U srednjem vijeku, bizon je distribuiran diljem Europe. U daljinim vremenima, vrlo popularna zabava plemenitih ljudi, lov na bizon razmatrao - ubijajući samo jednu zvijer, bilo je moguće zaliha meso tijekom cijele godine.

Okrutna istrebljenje divljih životinja dovela je do činjenice da je na početku dvadesetog stoljeća bilo samo nekoliko desetaka.

Ovaj spašavanje za divlje bikove postao je posebno stvoren rasadnici, gdje su njihovi životi prijetili. Jedno od najpoznatijih staništa Zubere je šumski rezervat Belinzhskaya, smješten na području Bjelorusije i Poljske.

Uzimajući pod zaštitom europskog bizona, bilo je moguće povećati svoj broj do 3 tisuće pojedinaca. Žive ne samo u rasadnicima, već iu volji.

Hermelin

Karakteristike crvene knjige Republike Bjelorusije

Ermeni izgleda vrlo malo. Međutim, unatoč malim veličinama, je grabežljivac. Životinja ima dugačko tijelo i kratke šape. Ermenova glava ima trokutasti oblik i zaobljene uši male veličine, kao i izduženi vrat. Duljina tijela je oko 30 cm. Duljina repa kreće se do 12 cm. Maksimalna težina spaljivanja je 260 g. Muškarci dvostruko većim ženkama.

Ovisno o doba godine, Ermeni izgleda na različite načine, jer se ermini mijenja u boji. Zimski ermin postaje potpuno bijel. U isto vrijeme zimi, planine izgledaju više pahuljasto, jer krzno postaje mekano i gusto. Ljetna planina ima boju s dvije tonske. Gornji dio tijela je crvenkasto-smeđi, dno je žućkasto i bijelo, a krzno tlo postaje nepristojno i rijetko. Samo vrh repa iz životinje ostaje crno tijekom cijele godine. Zimska boja gori su pretežno karakteristično za sjeverne regije.

Stanište Ova životinja je izravno povezana sa smještajem onih glodavaca na kojima se obično lovi. Stoga je moguće upoznati ga obično u šumsko-steppi i taiga područja u blizini rijeke ili potoka, na obalama jezera u šumskom području, u šikarama trske ili u grmljama.

Češće se šuma obično ne riješi i ne lovi. U šumskoj zoni živi na rubovima, starim ležištima. Ne susreće se na livadama i drugim otvorenim prostorima. Međutim, još češće, ova se životinja počela naseljavati u blizini ljudskih stanova: u područjima parkova šuma, vrtovima, na kraju manjih gradova.

Ostr Baltic

Zaključak

Rybatskaya ulica proteže se duž desne obale Neman u povijesnom središtu Grodno. Prije 500 godina bilo je malo naselje - ribolov predgrađe. Stanovnici su imali državne povlastice jer su bili angažirani u ribolov. Uhvaćeni losos ovdje i druge ribe otišli su na stol najviših osoba.

To je u Neman i uhvaćen jesem. Veličanstvena riba ima duljinu do 350 centimetara s težinom do 320 kg. Ogromni jesektor može nositi do 80 kg kavijara. Ribarstvo strogo kontrolira država. Stubud je pronađen u sjevernom i baltičkom moru, au svitku u lipnju, bio je injevan u krevetu svježih rijeka. Prolazeći nekoliko stotina kilometara. Riba se često pojavila na području Bjelorusije. Tako se nastavio do 1910. godine. Nemilosrdno istrebljenje i gospodarski razvoj rijeka doveo je do smanjenja broja nemogućih pojedinaca i značajnog smanjenja njihove veličine. "Križ" na širenju Baltičkog (Atlantic) Stubua.

Poznati ihtiolog Prokhor Zhukov izvješćuje da je posljednji pokurge u zemlji uhvaćen 1958. zaposlenika Grodno Artela. Od tada, ova riba nije promatrana. U svijetu, ribarstvo se čuju u Sjevernoj Americi. Oko 300 osoba ostalo je u Crnom moru i Biskay Bay.

Sova

Životinje crvene knjige bjelorusije

Od davnina, Filin je privukao ljude svojim neobičnim izgledom, navikama i noćnim ljudima koji još nisu u potpunosti proučavali zoolozima.

Stanište za ovu tajanstvenu pticu služiti razne pejzaže: šume, planine, stepe, riječne doline i močvare. Odabirom mjesta za gniježđenje često se određuje hranom baze područja.

Posebno obilježje filin je tzv. "Uši" nastale grede perja usmjerenih na stranke. Rast ovog predstavnika sovjetske obitelji s težinom od 3 kg - do 58-78 cm u dužini, a raspon krila ponekad doseže do 2 m.

Filina ima prilično snažan glas i raznolik zvučni repertoar, predstavljen niskim dvostranim Wuhanom, koji je u mirnom vremenu raspoređeno za 2-4 km okolo. Obično je to bračna pjesma muškog, iako slične zvukove, samo niže, mogu objavljivati ​​i žene. Brzo energičan smijeh od 4-5 slogova sugerira da je Filize nešto zainteresirano. Također, ptice mogu "plakati" i "buzz".

Par filinki ostaje vjerni jedni drugima cijeli njegov život i ukloniti potomstvo uvijek se vraća na isto gnijezdo mjesto. U ovom trenutku, perje se odlikuje očajnom hrabrošću, koji je napadnut od strane bilo kojeg stranca, uključujući i osobu.

Filinsko gnijezdo - mala fossa koja se ženka izvlači u zemlju u šumi ili močvari. U ožujku ili malo kasnije, u njemu se pojavljuju 2-4 jaja, koju ženka podiže oko mjesec dana. Unutar 3 tjedna majka hrani Federaciju Oca, razbijajući ga na komade, a zatim počinje loviti sebe, ostavljajući piliće nekih. U 7 tjedana, mala fibili napuštaju gnijezdo, ali su u blizini, jer još uvijek ne znaju letjeti, a roditelji ih i dalje hrane. Na krilu, filini postaju za 9 tjedana, a na 20 tjedana lete do prvog lova.

Kao i svi grabežljivci, Filin Obiveno ide u potragu za rudarstvom noću. U tome pomaže neuobičajeno akutno slušanje i vizija. Bird hrani uglavnom male glodavce, ali voli diverzificirati svoj jelovnik u malim pticama, zečevima, lisytima, pa čak i mladunčanom rože. Tu su i slučajevi napadaju te grabežljivce na domaćim mačkama i psima.

Filinsko ubojstvo udari njegov ubili udarac odozgo, tiho padajući prema žrtvi, nakon čega u njoj vjeruje oštre kandže i pucaju na mjestu ako je rudarstvo mala. Najveći traje na skrovito mjesto. Da uzdiše ptice za spavanje, preditor se glasno označava krila i zatvara kljun, čekajući da se šteta žrtva povuče iz prostora. I kao pravi razbojnik, Filin se ne događa na propast drugih gnijezda i jesti pilića u njima. S početkom zore, noćni lovac se skriva u prostranom dupertu ili na gustoj kučkoj, pouzdano prekriven znatiželjnim očima. Kamuflaža perje pomaže mu.

U prirodnim uvjetima, odrasle filinci praktički nema neprijatelja, a jedina opasnost za njega predstavlja osobu s njegovim gospodarskim aktivnostima i krivolovkom. Vrlo često ptice umiru kada sudar s energetskim linijama nakon jela glodavci koji žive u poljima liječenim kemikalijama. Također ovih noćna predatora pucaju kako bi dobili unutarnje organe, kandže i perja, koji se koriste u alternativnoj medicini.

U međuvremenu, Filin je vrlo korisna ptica, jer uništava glodavce, a također je šumska sanitacija, smanjujući broj bolesnika s životinjama.

Ferret šumarstvo

Životinje crvene knjige bjelorusije

U Bjelorusiji je uobičajeno svugdje. Prebiva u obalnim šikarama, na reznicama, grmlju, močvarama, ponekad povremeno pronađena u kućištu. Zadovoljan je gnijezdima u napuštenim znakovima, ispod jezgri, gomila grančica, ponekad u šupama. Hrani se glodavcima poput milje (od prednosti), ptica i njihovih jaja, manje često insekti i riba, ponekad šivanje home pilića. Pomiče se s skokovima, ide dobro i pliva. Aktivni noću, rjeđe tijekom dana.

Vrijedna krzna životinja. Zimi, vuna je mekana, pahuljasta, crna i smeđa s blijedožutalnom ili pješčanom nijansom, ljetni dim. Linije u proljeće i jesen. Gon pada na ožujak-travanj. Trudnoća oduševljena oko 42 dana. U leglu donosi 4-6 mladih.

Mala večer

Životinje crvene knjige bjelorusije

Izgled. Šišmiš. Podlaktica 42,5-46 mm. Sveti pokrivač gusta i relativno visoka. Dvije boje kose (baze tamnije). Zajednički ton bojanje smeđe-čokolada, dno upaljač.

Širenje. Centar i jugoistovni europski dio bivšeg SSSR-a, Kavkaza .

Životni stil. Stanovnik listopadnih šuma. Rijetko, mjesta zajednička. Dan skloništa u omotima od listopadnih stabala. Velike kolonije se ne formiraju, krenuli u proljeće malih skupina - do ljeta, broj tih skupina dolazi do 20-40 osoba. Ženke žive odvojene od muškaraca (utočište muškaraca nepoznati). Odlazak u hranu odmah nakon zalaska sunca, sredinom noći je mala večernja večer provedena u skloništu, drugi odlazak prije zore. Lov, leti na nadmorskoj visini od 30-40 m iznad šume, rubove i pauze, iznad šume nadstrešnice ili iznad vode. Leteće svjetlo, samopouzdano, brzo, gotovo u ravnoj liniji, ponekad životinja juri oštro niz plijen. Food Beetles (Hrušchi, USACHI), leptiri, mušice. U lipnju ženke rađaju jednu ili dvije mlade. Za zimu odletjeti.

Ekonomski značaj. Koristi, uništavajući šumske štetočine.

Slične poglede. Od ostalih verzija večeri, dobro se odlikuje relativno malim dimenzijama (duljina podlaktice ne prelazi 46 mm).

Žlijeb

Životinje crvene knjige bjelorusije

Wolverine najčešće djeluje kao prototip legendarnog "chupacabra". Vrlo je vedro opisao najveći predstavnik Kunih povjesničara Matveyja Mekhovskog u XVI stoljeću:

"Još uvijek postoji vrlo proždrljiva i beskorisna životinja u Litvi i Muscovyju, koji se ne događa na drugim mjestima, nazvana Wolverine. Ona s psom, s mačjim licem, tijelom i repom poput lisice, crne boje - hrani za leševe ".

Velike kandže, opasne očnjake, snažno tijelo, dužina do 1 metra i težinu do 30 kg - prilično ozbiljan protivnik za svaku životinju, uključujući i osobu.

Wolverine preferira živjeti u mirnim mjestima, daleko od buke i mogućih sastanaka s bilo kime. Stoga, to može dobro, da danas ne postoji Wolverine u Bjelorusiji. U potrazi za hranom zvijer može nadvladati nekoliko desetaka kilometara po noći, a time i sastanci s njim s obzirom na veličinu zemlje bi bilo više od čestih.

U XVII-XIX stoljećima, Wolverine se susreo u mješovitim i listopadnim šumama Bjelorusije, Poljske i Ukrajine. Ali do sredine XIX stoljeća, pogled u zemlji nije sastao. Wolverine preferira tajlandski. Stručnjaci napomenuti da je Wolverine živio u Bjelorusiji, kada je ovdje bilo mnogo manje civilizacije. Danas je njihov oporavak nemoguće. Ali povremeno prodiranje pojedinaca stimuliraju pojavu "urbanih legendi".

Prema Uredbi Ministarstva okoliša od 2014. godine, popis rijetkih i ugroženih vrsta divljih životinja uključenih u crvenu knjigu zemlje sastoji se od više od 200 vrsta riba, životinja, ptica, insekata, mekušaca.

Srna

Životinje crvene knjige bjelorusije

Kosil je aboridžinski pogled za Bjelorusiju. Do danas, stanovništvo stalno raste. Mužjaci dosežu 90 cm u grebenu, tjelesna težina je 39 kg. Ovisno o doba godine, boja varira od tamno sive do crvene. Kosley je naselio mješovite šume koje su pomiješane s gladama i livadama. Hrani se biljem i vodenim biljkama. Zimski izvor hrane služi granama, bubrezima i suhim lišćem. Obilan snijeg preklapanja pristup hrani, masovna smrt je moguće u oštrim zimama. Ljeti, te životinje drže jedan po jedan, a zimi su idući u krdo. Najopasniji prirodni neprijatelji su vuk i lisica koja može slijediti root sat.

smeđi medvjed

Životinje crvene knjige bjelorusije

U Bjelorusiji navedeni u crvenoj knjizi. Rudarstvo je zabranjeno.

Obično živi u starim mješovitim i crnogoričnim šumama s gladama, naizmjenično s livadama, močvarama mahovine i riječnim dolinama.

Svemore. Hrani se stabljikama i rizomama bilja, bobica, orašastih plodova, insekata, ponekad napada životinje, ruševine pčele i zobske sjetve.

Od studenog (prosinac) do travnja spava u Berorodu, uređen u gusto selo, među Burverom. Linije u travnju-lipanj. Gon - u lipnju - srpanj. Trudnoća trajala 7 mjeseci. Medvjed (1-2, rjeđe 3) rođeni su u siječnju do veljače i nalaze se uz medvjed do 2 godine. Životni vijek 15-20 godina.

Ris

Životinje crvene knjige bjelorusije

Duljina tijela muškaraca 90-140 cm, visina u širine 65-75 cm, težina 15-27 kg, ponekad do 33 kg. Wish ženke manje muškaraca (duljina tijela 76-100 cm, visina u širine 55-65 cm, mase18-22 kg). Tijelo risa je kratko, šape su guste, rep nalikuje zaustavljanju.Na crnim kose nalaze se tassole. Postavlja se pitanje: zašto ris četka na ušima? Tassols pomažu u bolji orijentiran u šumi, kao i pratiti njihov plijen.

Promjena boje vune, češće nego zakletva-crvenokosa s više ili manje jasnosti.

Pridržava neprohodne i zatvorene šume. Posebno. U Belovezhskaya Pushcha 68% rinmjena u mješovitim šumama graniči. U Bjelorusiji 19 u. Kad su bili daleko i bili brojni. Na početku 20 u. Broj se smanjio. Nema vremena za 400-450 pojedinaca Redovita, Od njih, više od 3/4 živi u Brezu, Minsk i Vitebsk regije.

Lynx preferira obiteljski napadaji. Ovo je noć životinja.Kreće se lako i tiho, može se popeti na drveće. Žrtvovati pečate ili suspenziju u zasjedi na stazama, na odvodnju. U Belovezhskaya šuma u jesen-zimeieried hrani zečevima, ružičastim, korijenima, vjevericama, bijednim glodavcima, malim kopitama, povremeno proizvodi mladog losa. Najčešće hvataju slabe pacijente životinje.

Počinje se umnožavati na 2 godine. Gon dolazi u veljači-ožujku.Trudnoća koja traje više od 2 mjeseca. U svibnju - prvoj polovici lipnja, svađe 2-3, manje četiri mačića, koji počinju gledati 12-14 dana, a ispred zimske otpor na 9-14 kg. Udio mačića-segoleta u prilično velikoj zaštićenoj populaciji može doseći 30-35%. Među osobama za mlijeko, omjer mužjaka i samo-primjera jednako. Ris običan Odlikuje se divljim i agresivnošću, teško je suziti.

Rasplod. Dobro živi i razmnožava zoološke vrtove. Kao i druge životinje iz crvene knjige ris je posebno zaštićeni pogled.

Tarpan

Životinje crvene knjige bjelorusije

Podskupine stepske tarpana, šumarstva, prebivaju u Bjelorusiji u srednjem vijeku. Od vremena neolitika, ljudi su se lovili na to je čovjek radi za njegovo meso i skinove. Stanovništvo je počelo dramatično padati i do XVIII. Stoljeća kako bi se zadovoljila životinja već vrlo teška. Posljednji divlji tarpan ubijen je 1814. godine u blizini Kalinjina. U Bjelorusiji su nestali. I na početku XIX stoljeća, posljednje tarpane Belovezskaya šume bili su raspoređeni lokalnim stanovnicima.

Već u 21. stoljeću pokušaji su provedeni za vraćanje životinjskog genoma na temelju konja nalik na tarp, ali to je potpuno drugačija priča.

Europska kuna

Životinje crvene knjige bjelorusije

Općenito kucati je grabežljivi sisavac koji pripada obitelji Kuninha. Najveća aktivnost pada u mraku dan i noć. Duljina tijela je 28-45 cm za masovno tijelo 500-800 gr.Krzna kuni kratki, ali u isto vrijeme debeli i gusti, ne dopuštajući zamrznuti čak iu stupnju. Boja se događa tamno smeđe ili se još uvijek može nazvati "tamnom čokoladom", smeđe, crvenkaste, ali ne i rijetka životinja ima traku ili mjesto na bradi ili prsima. Usput, tjelesna tjelesna tijela je zanimljiva, pa čak i podsjeća ferreta! Uostalom, tijelo je dugo, njuška je uska, rep se zadebljava, uši su male, šape su jake.

Svakako za stanovanje kucati Bira šume s mačevima, nedaleko od močvara ili rijeka. Voda pomaže glodavcu ne samo skrivanje od neprijatelja, već i dobiti hranu. Uostalom, B ration ne samo mali glodavci, već i žabe, riba (smuđ, kauč, lin, pijesak, beraker), rakovi, mekušci, vodeni insekti, pa čak i smeće! Istina, životinjski smeći hrani iznimno rijetko, nakon svega, preferirajući svježu hranu.

Spojen

Životinje crvene knjige bjelorusije

Ime obitelji ovih životinja - oklopna vozila. Shieldovi ramena, glave i zdjelice na torzu, kao i nekoliko pojaseva sastoje se od kostiju ploča prekrivenih rožnim ljuskama. Iste ploče su prekrivene šapama i repom. Na šapama - oštre i vrlo jake kandže koje se čak i asfalt mogu širiti. Oklop, za razliku od viteza, a ne borac. Neke od tih životinja mogu se presaviti u slučaju opasnosti u kugli poput ježa. Drugi su vrlo brzo pokopani u NORU-u, nestaju gotovo odmah. Tamo su ohrabreni od strane ljuske i sve šape - ne povlačite se za ništa. Da, i kako je inače to braniti ako imaju zube bez cakline i korijena, ali uopće nema očnjaka. Broj zuba - od 8 do 100 i oklijeva čak i unutar jedne vrste.

Što osjeća bojnom broju? Vizija ove životinje požurio je: boje koje uopće ne razlikuju, ali čuje - otkazan. Miris njega također na visini - u zemlji nalazi se plijen na dubini od 20 cm. Temperatura tijela ovisi o okolišu i može pasti na 32?C. Dugi, uski, fleksibilni i ljepilni jezik - savršen alat za oduzimanje hrane: insekti i crvi. Frost životinja ne tolerira, tako živi u toploj Južnoj Americi. Toplina također ne voli, lovi u hladnom vremenu dana. Živi armadiole u rupi iskopani u spremniku. Na kraju duge lazi - gnijezdo s posteljinom za travu, koje se životinja često mijenja, osobito nakon kiše.

Povijest stvaranja

Životinje crvene knjige bjelorusije

Povijest stvaranja katastrofalnog iscrpljenog flore i faune na planeti uzrokovala je potrebu za hitnim usvajanjem mjera za zaštitu biljaka i životinja, reprodukcije, obnove i održavanja mnogih vrsta. Jedna od tih mjera bila je razvoj crvene knjige kao širom svijeta iu pojedinim zemljama.

1949. Odlukom Međunarodne unije prirode i prirodnih resursa, Stalni odbor za preživljavanje ili Komisija za rijetkost. Njegovi zadaci su uključeni: proučavaju stanje rijetkih vrsta životinja i biljaka pod prijetnjom nestanka, te pružaju savjetodavnu pomoć svim organizacijama za očuvanje tih vrsta - razvijaju i pripremaju projekte međunarodnih i međuetničkih konvencija i ugovora za zaštitu vrsta nestajanja - do stvoriti katastar vrsta pod prijetnjom nestanka i dati relevantne preporuke za njihovu zaštitu. Rad je proveden na globalnoj razini i bio je vrlo naporan. Komisija je obuhvatila najveće znanstvenike toga vremena. Njegova prva stolica bila je.Boyle. Zatim ga promijenio.Scott. Među članovima Komisije bili su znanstvenici Francuske, Njemačke, SSSR-a, SAD-a, Engleske, Švedske, Belgije, Poljske i drugih.

Od 1949. do 1954. Komisija je prikupila podatke o tim vrstama životinja i planeta biljaka koji su zahtijevali hitnu pomoć od ljudi kako bi očuvali svoje postojanje u prirodnom okruženju ili barem u zatočeništvu. Komisija je postavila stvaranje globalnog nanošenja popisa (katastra) životinja, što zbog jednog ili drugog razloga prijeti nestanka. Rad je proveden 14 godina .

1963. Pojavio se registar rijetkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja. Tražio je jednostavno, dobro nezaboravno ime. Takvo ime sugerira Peter Scott. U početku, registar je dobio ime crvene knjige, t.E. Činjenice crvene knjige. U budućnosti je ime pojednostavljeno - crvena knjiga. Crvena boja - opasnog signala - ovdje je bilo samo mjesto. Prva crvena knjiga odlučena je objaviti kao re-kalendar - u obliku vezanih listova. Svaka vrsta njezina lista dodijeljena je. Dijelovi knjige sadržavali su imena vrsta, njihov sustavni položaj, moderna i prošla distribucija, status, ukupan broj, osnovne informacije o uzgoju u prirodi, razlozima smanjenja broja, karakteristikama sigurnosnih mjera (uključujući i one koje pretpostavljaju), broj Životinje ove vrste u zatočeništvu (zoološki vrtovi), uzgojni potencijal u zatočeništvu. Postojao je i popis referenci u kojima postoje reference na ovaj obrazac. Neke vrste bile su vođene i njihove distribucijske karte. Informacije o prijetnji nestanka dane su na crvenim listovima, o ostatku - na bijelom.

Prvo izdanje Crvene knjige IUCN-a objavljeno je 1963. godine. Prikazano je u dva volumena. Uključili su informacije o 211 vrsta i podvrsta sisavaca i 312 vrsta i podvrsta ptica. Knjiga je bila namijenjena istaknutim državnicima i znanstvenicima, pa je bio iznimno mali. Odmah nakon objavljivanja prvih knjiga, nastavak prikupljanja informacija i započela je pripremu novog izdanja, uzimajući u obzir dodatne informacije. Tri volumena drugog izdanja pojavila se 1966-1971. Knjiga je bila isti e-kalendar, tek sada knjigovodstveni format. Također je poslana stručnjacima i pojedinim organizacijama. Ova knjiga je već uključena mnogo više vrsta nego u prvom. Drugo izdanje crvene knjige IUCN instalira četiri kategorije vrsta.

Vrste prve kategorije postavljene su na crvenom plati, drugo - žuto, treće - bijelo, četvrto - na sivim stranicama (kao označeni popis). U istom razdoblju, za vrste koje su razmatrane na rubu izumiranja, ali su bile ušteđene, odlučeno je predstaviti zelene stranice u crvenoj knjizi.

Od 1972. Počeo objavljivati ​​volumen trećeg izdanja Crvene knjige IUCN-a. To je uključivalo informacije o 528 vrsta i podvrsta sisavaca, 619 vrsta i podvrsta ptica, 153 vrste i podvrste vodozemaca i gmazova. Nekoliko je promijenjena glava knjige. Međutim, ostali su svi njezini bivši položaji. Knjiga je izašla masovna cirkulacija, što je omogućilo pristup velikom broju ljudi.

Povijest stvaranja

1978-1980. Pojavila se četvrto izdanje Crvene knjige IUCN-a. Pruža informacije o 226 vrsta i 79 podvrsta sisavaca, 181 i 77 sublit ptica, 77 vrsta i 21 podvrsta, 35 vrsta i 5 amphibijskih podvrsta, 168 vrsta i 25 podvrsta riba. Među njima već 7 oporavljenih vrsta i podvrsta sisavaca, 4 vrste ptica i 2 vrste gmazova. Ova knjiga ima nove vrste, a smanjenje broja u odnosu na prethodno izdanje dogodilo se zbog pojašnjenja podataka o mnogim vrstama. Rad na crvenoj knjizi MSUP se nastavlja.

Devedesetih godina. XX B. vidio svjetlo petog volumena izdanja. U veljači 2000. Vijeće za ISUC usvojilo je novu verziju kategorija i kriterija IUCN-a. Objavljena je 2001. godine i preporučile su zemlje u stvaranju nacionalnih crvenih knjiga. Crvena knjiga nije samo postojanje signala opasnosti određenog tipa. Sadrži preporuke upućene zemljama i vladama na području čije je loša situacija za životinje. Preporuke su općenito uobičajene, međutim, dopuštaju u određenoj zemlji da razviju mjere zaštite specifične za tip u tim uvjetima.

Izdanje Crvene knjige služila je kao šala za pripremu takvih knjiga u odvojenim državama. 1965. U Sovjetskom Savezu, Komisija za rijetke ptice. 12. ožujka 1974. Uredba Odbora Ministarstva poljoprivrede uspostavljena je "knjiga rijetkih i ugroženih nestanka životinja i biljaka SSSR - crvene knjige SSSR-a". Prvo izdanje Crvene knjige SSSR-a vidio je svjetlo u kolovozu 1978. godine. Sastojao se od dva dijela posvećena životinjama i biljkama.

Karakteristike crvene knjige Republike Bjelorusije

U Bjelorusiji je objavljivanje Crvene knjige određeno uredbom Vijeća ministara br. 21. lipnja 1979. »Na uspostavi knjige rijetkih i ugrozila nestanak životinje i biljaka bjeloruske SSR - crvene knjige bjeloruski SSR". Materijali za crvenu knjigu pripremljeni su uglavnom timovi istraživača Instituta za zoologiju. Prvo izdanje uključilo je 85 vrsta biljaka i 80 vrsta životinja. To su bile vrste crvene knjige SSSR-a, nastanjene na području Republike i pod prijetnjom nestanka.

Izdanje Crvene knjige BSSR služila je kao snažan poticaj za aktiviranje istraživanja stanja flore i faune u Republici. U tom smislu, znanstvenici su revidirali popise rijetkih vrsta i počeli pripremu za drugo izdanje.

Složeni rad bjeloruskih znanstvenika nastavio je i završio s pripremom drugog izdanja Crvene knjige Republike, objavljenu 1993. godine. Uključeno je 214 vrste bjeloruske flore i 182 vrste faune. Drugo izdanje Crvene knjige bilo je privući pozornost organa tijela, znanstvenika, odjela i organizacija, dužni raditi na zaštiti životinja, studirati, razjasniti status vrsta, informacije na kojima je još uvijek nedovoljno.

Životinje crvene knjige bjelorusije

Rad na crvenoj knjizi nastavio se i krajem 2004. godine. Prvi volumen trećeg izdanja posvećenog životinjskim svijetu je objavljen. U 2005. Biljka je bila posvećena biljkama. Beloruski fauna zastupljena je u trećem izdanju Crvene knjige 189 vrsta. Ovdje prevladati ptice i insekti. Međutim, u usporedbi s prethodnim izdanjem, broj vrsta u tim skupinama blago se smanjio. Prepolovio broj vrsta rakova i ribe.

U 2014. godini usvojen je novo (četvrto) izdanje Crvene knjige u Republici Bjelorusiji. Popise rijetkih i ugroženih nestanka na području republičke vrste divljih životinja i divljih postrojenja odobravaju se odlukom Ministarstva prirodnih resursa i okoliša br. 26. lipnja 2014. godine.

Crvena knjiga Republike Bjelorusije je popis rijetkih i ugroženih nestanka na području Republike Bjelorusne vrste divljih životinja i divljih biljaka.

Održavanje Crvene knjige Republike Bjelorusije provodi Ministarstvo prirodnih resursa i zaštitu okoliša uključivanjem u Crvenu knjigu rijetkih i ugrozila izumiranje vrsta divljih životinja i divljih biljaka i njihovih iznimaka. Općenito, treba napomenuti da je vrijednost crvene knjige u zaštiti životinja i biljka višestruko. I prije svega, to je osnova za razvoj zakonodavstva.

Na temelju crvene knjige u Bjelorusiji, rijetki i potreban za zaštitu uključeni su u regulatorne dokumente o lovu i ribarstvu, čiji povrede podrazumijeva određenu odgovornost. Kazneno zakonodavstvo Republike Bjelorusije također osigurava odgovornost za uzrokovanje oštećenja vrsta uključenih u crvenu knjigu. Prema umjetnosti. 281 i 282. Kaznenog zakona Republike Bjelorusije krivim u tim postupcima kažnjivo je novčanom kaznom, ograničavajućim ili kaznom zatvora do 2 godine.

Posebno zaštićena područja

Životinje crvene knjige bjelorusije

Među brojnim aspektima zaštite biljaka i životinja razlikuju se:

- ekološki:Bilo koji organizam je element teških organiziranih ekosustava, tako da uništavanje populacije neke vrste izgleda u ekosustavu može dovesti do neželjenih i nepovratnih transformacija;

- etički:Osoba nema moralnog prava na potpunu istrebljenje određenih vrsta živih bića koja su nastale na Zemlji kao rezultat dugog evolucijskog procesa;

- Pragmatičan (praktičan):Svaka biološka vrsta je stvarni ili potencijalni izvor resursa, izvornog materijala za uzgoj rada, prijevoznik određenog genskog fonda;

- Biološka (znanstvena):Svaka vrsta predstavlja stupanj evolucijskog razvoja biote, kao i njegovih promjena pod utjecajem antropogenih učinaka, što je važno za razvoj prognoze mogućih lokalnih, regionalnih i biosfera transformacija;

- estetski:Brojne vrste biljaka i životinja služe kao izvor zadovoljstva kulturnih i duhovnih potreba osobe.

Osobito zaštićene prirodne teritorije (PAS) - Zemljište (uključujući atmosferski zrak iznad njih i podzemlja) s jedinstvenim, referentnim ili drugim vrijednim prirodnim kompleksima i objektima koji imaju poseban ekološki, znanstveni, povijesni i kulturni, estetski i različiti značenje. Takva područja su u potpunosti ili djelomično povučeni iz ekonomskog prometa, uspostavili su poseban režim zaštite i uporabe.

Glavni cilj stvaranja pop je očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti. Utvrđene su sljedeće kategorije PAS-a:

rezervat, Pasa republikanskog značenja;

Nacionalni park, Pasa republikanskog značenja;

rezervat, Pas republikanskog ili lokalnog značaja;

Spomenik prirode, Republikanski ili lokalni.

U skladu sa zakonom Republike Bjelorusije "Na posebno zaštićenim prirodnim područjima" zemlje POPT-a u vlasništvu je samo država.

1. siječnja 2005. 1 Rezerva * (Rezervat biosfere Berezinsky država) (rezerva za biosferu BEREZINSKY-a), 4 nacionalna parka (Belovezhskaya Pushcha, "Pripyat-Sky", "Braslav jezera", "Narochansky"), 96 rezervacija (državna rezerva za uređenje "Plava jezera", Naliboksky Lov Reserve, Yelnyansky hidrološka rezerva i drugi.) i 337 spomenika prirode republikanskog značaja, kao i 446 rezerva i 573 spomenika prirode lokalnog značaja. Područje prirodnog i zaštićenog fonda je 1,6 milijuna. ha (7,9% teritorija Republike). U budućnosti se planira povećati zaštićena područja do 2 milijuna. ha (9% područja zemlje).

U Bjelorusiji svi objekti koji se štite se kombiniraju u jedan sustav, uključujući posebna zaštićena područja, prirodne migracijske koridore koji ih povezuju, zone za zaštitu voda duž rijeka i jezera, područja sanitarne zaštite oko velikih gradova. To doprinosi očuvanju stabilnosti okoliša krajolika.

Životinje crvene knjige bjelorusije

Rezerva berezinsky Biosfera

Rezerve - To su institucije za istraživanje okoliša. Na teritoriju rezerve, svaka aktivnost koja ne povezuje imenovanje, što krši prirodni tijek prirodnih procesa. Dopuštena su sljedeće aktivnosti: očuvanje prirodnih kompleksa, zaštita od antropogenog utjecaja, prirodne katastrofe - osiguravanje sanitarnih i protupožarnih rezervi - provedba praćenja okoliša - provedba istraživanja i razvoja.

Na sjeveru Minska nalazi se rezervata Berezinsky State Biosfera. Ovo je glavna istraživanja i ustanova za okoliš. Organizirano je 1925. godine. Kako bi se zaštitili i obnovili broj vrijednih divljih životinja i ptica, a posebno aboridžina rijeka, iznimno mali u to vrijeme. Trenutno rezerva pokriva površinu od 83 tisuće. Ha i stavljen na teritorij Borisovsky, Dokshitsky i Löletsky četvrti. Od 1978. Berezinsky Reserve je status biosfere, t. E. Uključeno u međunarodni sustav posebno važnih standarda biosfere UNESCO-a Zemlje.

Postoje četiri vrste ekosustava u rezervatu: šume, močvare, rezervoari i livade. Glavni tip su šume koje zauzimaju oko 80% teritorija rezerve. Od posebnog interesa su aboridžinske prirodne šume borove, crne i fluffy i krznene močvarne šume koje postoje kao opsežne morch nizovi (od 10 do 20 tisuća. Ha). Močvare za prirodne rezerve zauzimaju 43 tisuće. ha, što ga čini jednim od najvećih maršnih nizova u Europi. Osim Berezia, koji teče kroz rezervu za 110 km, ima mnogo velikih i malih jezera (712 hektara), glatko (332 hektara), domazičkoye (191 hektara) i dr. Ukupna površina rezervoara je više od 2 tisuće. H.

U rezervi raste 27 vrsta biljaka navedenih u crvenoj knjizi Bjelorusije. Rezervira Flora sadrži više od 50% bjeloruske flore: vaskularne biljke - 768 vrsta, Moss - 216, Lišajevi - 198, gljive - 463 vrste.

U crvenoj knjizi Bjelorusije napravio je 9 vrsta životinja rezerve. 50 vrsta sisavaca žive u rezervatu (Beaver, Elk, Medvjed, ris, jazavac, bizon i dr.) - 230 vrsta ptica (vještina, crna roda, Snakeyad, siva dizalica i drugi.) - 10 - Amfibians - 5 - gmazovi - 34 vrste riba (som, štuka, bread, smuđ, štuka, u jezeru Palik susreće Češko, Sterlet itd.).

Nacionalni parkovi (NP) - To su složene prethodno doochan-ekonomske i istraživačke institucije. Opseg njihovih aktivnosti: očuvanje referentnih i jedinstvenih prirodnih kompleksa i objekata - organizacija obrazovanja okoliša i obrazovanja stanovništva - provođenje istraživanja - organizacija rekreativnih aktivnosti.

U parku parka razlikuju se sljedeće zone:

Rezervat - očuvati u prirodnom stanju prirodnih kompleksa i objekata, sve vrste aktivnosti zabranjene su u svojim granicama, osim za provođenje istraživanja i aktivnosti za njegovu zaštitu;

Podesiva uporaba - za očuvanje prirodnih kompleksa i objekata, uvedena su ograničenja određenih vrsta aktivnosti;

rekreativno - za rekreaciju i oporavak građana;

ekonomski - Kako bi se osiguralo funkcioniranje nacionalnog parka - u svojim granicama, ekonomske i druge aktivnosti koje koriste ekološke tehnologije provode se.

Svaka zona Nacionalnog parka može biti geografski rastavljena i sastoji se od nekoliko mjesta na različitim mjestima na području NP-a.

Na području NP-a, svaka aktivnost koja može oštetiti prirodne komplekse i objekte i proturječi ciljeve i ciljeve Nacionalnog parka (Inteligencija i razvoj minerala - stavljanje hortikulturnih i ljetnih stanovnika glavne uporabe glavne uporabe i Odak elemenata - organizacija turističkih parkirališta i granica uzgoja posebno osigurana za ovo mjesto i drugo.).

Na jugozapadu od Bjelorusije, u okviru Grodno i Brest regija, koji se nalazi NP "Belovezhskaya Pushcha". Njegov teritorij je oko 145 tisuća. ha, od kojih 7,7 tisuća. ha - apsolutno zaštićeno područje. Državna granica Republike Bjelorusije s Republikom Poljskom prolazi kroz šumu. Sigurnosno područje od 90 tisuća osnovano je oko Belovezskaya Pushcha. H. Duljina od sjevernog juga 68 km, od zapadnog do istoka od 6 do 32 km. U Poljskoj, Nacionalni park (površina 5 tisuća. Ha).

To je jedinstven šumski masiv u Europi, gdje su posljednji ostaci nekada velikih običnih ne djevičanskih šuma sačuvani uz prisutnost relikcija biljaka i životinja. Belovezhskaya Pushcha - posljednje prirodno stanište najvećeg predstavnika moderne europske faune - zub.

1921. Na trgu od 4594,6 hektara je organiziran Nacionalni park. 1991. Nacionalni park "Belovezhskaya Pushcha" osnovana je. Godine 1992. Rješenje UNESCO parka uključena je u popis svjetske baštine čovječanstva, 1993. godine. Dodijeljen je status rezerve biosfere, a 1997. - dodijelio diplomu Vijeća Europe.

Belovezhskaya Forest je dio četvrtog najpoznatijeg i jedinstvenog u svom podrijetlu šume. Reljef - brdovita ravnica. Najviše povišeni dio je središnji, na jugoistočnom - Belovezhskaya Ridge. Klima je umjereno topla. Najveće rijeke (zapadni bug bazen): Narev, Naevin, Rudovka itd. Jezera: Lyadskoye i perevil (umjetni).

Životinje crvene knjige bjelorusije

Bialowieza šuma

Flora i fauna Belovezhskaya šume se odlikuju velikim brojem biljnih vrsta i životinja - popis od 110 rijetkih biljaka šume koje će biti posebno zaštićene, 44 vrste biljaka i 14 vrsta životinja navedeno je u crvenoj knjizi Bjelorusije.

844 vrste viših biljaka rastu u šumi, 260 vrsta mahovine i mahovine, više od 290 vrsta lišaja i 570 vrsta gljiva. Karakteriziraju se mješovitim i velikim šumama. Glavne pasmine koje formiraju šumu: bor, smreku, joha, breza, hrast i drugi. Šuma traje 88,2%, močvare - 4%, livade - b% od teritorija. Odaberite 12 vrsta šume. Blagati prevladavaju, njihova dob doseže 180-200 godina.

U fauni Belovezskaya šume ima 59 vrsta sisavaca (plemićni jelen, rika, boar, biljka, ris, lisica, jazavac, chorny, rakunski pas, dabar, itd.), Ptice -226 (crveni Korshun, trojke, drveni zeleni i sivi, roda bijela i crna, gomol, itd.), vodozemci -11, gmazovi - 7, riba - oko 30, insekti - više od 9.000. Bison populacija Belovezskaya šume je najveća na svijetu (oko 160 pojedinaca). Prije početka XVII u. Sretan obilazak prije početka XIX-a. - Forest Tarpan. 1962. 5 Tarpanoidni konji iz Poljske donose se.

NP "Pripyatsky" se nalazi u samom središtu Bjeloruske Polesia. Državni krajolik hidrološki rezervat u poplavnim područjima Pripića organiziran je 1969. godine. Godine 1996. Na temelju toga, Nacionalni park je stvoren. Područje parka narasla je s početne 61,7 tisuća. ha do 83 tisuća. H. Uprava Parka nalazi se u turneji grada.

Flora Park predstavljen je 826 vrsta viših biljaka i više od 200 vrsta mahovine. Ovdje su sve vrste šuma i močvara, karakteristične za šume: punilo poplavne hrastove i ashlans, zamijenjeni u donjem dijelu crne i Olshniks i. Na području NP "Pripyatsky" postoje mnoge zaštićene biljke: planina Arnike, pramčani medvjeđi, horseto, Salvia plutajući, alded razred, rododendron žute, naya Salia Malaya i dr. Rezač, zauzimaju čvrste polja u 500 hektara, nisu bitni jednaki u svijetu.

Fauna Nacionalnog parka ima 45 vrsta sisavaca (badger, ris, dabar, ondatra, skromno, prebivalište bizona, donesen 1987., i tako dalje.), Reptile - 7 (medijan i t. D.), Amfibijci - 11 (močvarna kornjača, reed toad i t. D.) Riba - 37 (uključujući Sterlet, Pike). 265 vrsta ptica naseljava se u poplavnim i poplavnim područjima, uključujući Orlov (6 vrsta), sova, fibilina, crne rode, sive karave, bijeli pin i zmija.

U parku se nalazi više od 30 poplavnih jezera, a s juga do sjevera teče nekoliko malih rijeka. Zanimljiva značajka NP je pješčana dine i grebena, koja se koegzistira s močvarama i prekrivenim svjetlosnim lišanim baumom.

NP "Narochansky" nastao je u srpnju 1999. godine. Kako bi se očuvali biseri prirode Bjelorusije - jezero Naroch, kao i prirodne komplekse i kulturnu baštinu ovog kraja. Nalazi se na sjeverozapadu Bjelorusije na području Madelskog, Vilesky, željeznice, Smogon četvrti 160 km od Minska.

Ukupna površina NP "Narochansky" je 94 tisuća. ha (u t. C. 37,9 tisuća. ha šume). Na svom teritoriju nalazi se 43 rezervoara s ukupnom površinom od preko 18 tisuća. H. Oni tvore tri skupine jezera: narochanskaya, Myadel i Baldong.

Prva skupina uključuje najveće jezero u Bjelorusiji - Naroch. Obale jezera prekrivene su zlatnim pijeskom, au sjevernoj i sjeverozapadnom štandu i mješovitim šumama bogatih bobicama i gljivama. Oko 30% površine jezera zauzima zajedničku zonu plitke vode, pa se voda zagrijava do 23-24 ". Nari mineralne vode su blizu u kvaliteti vode poznate Karpatske Resort Truskavets. Stoga, u prvoj polovici XX. Na obalama Nariusa, sagrađena je nekoliko vila, restorana, jahta i marina jedrilica, a od stanice Lynta održana je uskoinska željeznica. 1958. Počeo je funkcionirati sanatorij "Naroch". Međutim, intenzivna konstrukcija rekreacijskih institucija i liječenja je započela 1975. Nakon razvoja plana obećavajućeg razvoja područja. Danas se rekreativni resort kompleks nalazi na jezeru Naroch (oko dvadesetak lječilišta i odmaralište: Tourgost "Naroch", pansion "Narocheky Bank", Sanatorium "Priozer", koji rade tijekom cijele godine i drugi.).

Životinje crvene knjige bjelorusije

Nacionalni park "Narochansky"

Rezerva - Teritorije dodijeljene kako bi se očuvala i nastavila sačuvati jednu ili više vrsta prirodnih resursa i održavati opću ravnotežu okoliša. Ovisno o svrsi, rezerve su podijeljene:

- na Krajolik, ili Kompleks, - očuvati i nastaviti posebno vrijedne prirodne krajolike i komplekse;

- Biološki (botanički, zoološki) - Očuvati i nastaviti broj vrijednih u gospodarskom, znanstvenom i kulturnom smislu, kao i rijetke i ugrožene vrste biljaka i životinja;

- Vodena močvara - očuvati močvare, uglavnom kao staništa vodenih ptica;

- Hidrološko (močvarno, jezero, rijeka) - očuvati i obnoviti vrijedna vodna tijela i srodne ekosustave;

- geološko - očuvati vrijedne predmete nežive prirode;

- Paleontološki - očuvati važne fosilne objekte.

Na teritoriju rezerve, ovisno o njegovoj svrsi, može biti Zabranjen Zemljište razoružano, lov i ribolov, ispaše, zbirka bobica, voća i boja, rudarske minerale, građevinarstvo, recepteljstvo radovi, korištenje keriformata, turizam itd.

Na području grada Madelsky sjeverozapadu od Narock jezera u blizini sela Lyntuta, postoji velika (1,5 tisuća. ha) šumski niz, u dubinama od kojih su brojna jezera poznata čista voda i izvanredna slika skrivena. 1972. Ovdje je stvorena državna krajobrazna rezervacija "Plava jezera", organizirana kako bi se očuvao ovaj jedinstveni prirodni kutak, zaštitu od ilegalnog rezanja šume, izgradnju pješčanih kamenoloma, zagađenja rijeka i jezera. Ovdje su zabranjeni lov, ribolov, organizacija kampova i privremenih turističkih mjesta.

Reljef ovog teritorija je složen sustav grebena * i Kamany Hills **, isprepliće s dubokim depresijama ispunjenim vodom. Šume na slivu omornice borove i pečenja, zeleno-rastućem ciklusu, borovnica, Lingonberry, vrijesak. Na vrhovima velikih brežuljaka nalaze se lichen borove, u podzemlju - juniper i honeysuckle. Birch, ozin, hrast, Elm raste na malim mjestima. Na morškim obalama malih jezera - Yuzhnowni borova grmlja i pahuljastih i sphagnum šuma.

U flori rezerve 538 vrsta viših biljaka, među njima, 40 rijetkih zaštićenih vrsta (Baranjci obični, venerenski prskanje, mullonske raspodjele, itd.), u t. C. Jedina mjesta tugovanja mjesta mačeve običnog, tulipa. Od predstavnika životinjskog svijeta ovdje možete upoznati badgere, pete, proteine, zečeve, divlje koze, los.

Na području rezerve nalazi se Balduk grupa jezera - Balduk (0,76 km2, Dubina do 40 m - najveće), duboko (0,47 km2), Duboko, ječam, mesmen, mrtav, - odlikuje dubokim komadima, čistom vodom i nedostatkom ozbiljnih poremećaja okoliša antropogenog podrijetla. Između jezera teče rijeku. Dno dubokih i dubokih lakih lemenih vapna debljine do 7 m i dobi od oko 10 tisuća. godine. Većina jezera rezerve ima povećane soli u vodi (300 mg / l). Najslabiji je mali, okružen šikarama mačeva, - jezero barmenk.

Na sjeveroistoku šume Naliboka, u bazenima desnih pritoka Neman, Berezina i brkova, rezerva republikanskog značaja naliboka, organizirana 1960. godine. Područje rezerve - 83 tisuće. H. Glavni dio se nalazi u nemny Nisina, ravnom i močvarama, samo na mjestima schoblinmed niskim grebenima i dinama.

Flora rezerve obuhvaća 820 vrsta viših biljaka, uključujući mnoge hrane, tehničke, medicinske i dekorativne predstavnike. 26 vrsta su navedene u crvenoj knjizi Bjelorusije. Glavna vrsta vegetacije je mješovite šume, u dragocjenim crnogoričnim i finim pasminama dominiraju. Manje se često susreću hrast, zgrabite, lipa, pepeo, javor. Ali osobito bogate i raznolike podloge od grmlja i biljaka. U močvarama i sirovim šumama, adgrade raste (nose luk). U susjedstvu s medvjedastim pramcem u istim uvjetima okoliša, široko zvono raste - vrsta koje se rijetko nalazi u našoj Republici. Ova vrsta zvona je čuvana.

U obalnim grmlje rijeke, otok rijeka raste rijetko i vrlo drevno gledište, vodeći svoju priču iz razdoblja Smudnikovskog, - Dolazi lunker. On je naveden u crvenoj knjizi Bjelorusije.

Fauna Naliboka Reserve ima 295 vrsta. Gubitak, divlje svinje, smjernice, dabrovi, vratnici, mink, teterev, ryabchiki. Od 1973. Aklimatizirano plemić. Predstavnici deset vrsta su pod stražom. Ovo je medvjed, jazavac, crna roda, emptore, sive dizalice i drugi.

U okrugu Mystar, Yelnyansky hidrološka rezerva se nalazi u Vitebsk. Njegovo područje je 23,2 tisuće. H. Yalnyan močvara je uključena u državni hidrološki rezervat 1968. godine. To je zbog jedinstvene prirodne kombinacije gornjeg treseta, diskove jezera i čuvara vode. Samo u dva od njih, Yelny i crna, volumen vode je oko 10 milijuna. M3. Visok toplinski kapacitet vodene mase, hidroizolacija gline i tresenja koja okružuju veliki niz močvara

Šume stvaraju osebujni mikroklimatske uvjete, zgodni u usporedbi s tipičnom zonom mješovitih šuma. Ukupni izgled krajolika nalikuje šumskoj tundri. Među 300 vrsta biljaka su rijetki i zaštićeni predstavnici fundra: breze patuljak, zrno, medvjedac luk i druge. Važno bogatstvo rezerve su plantaže brusnice (močvarna i fino cvjetanja).

Na području rezervat Yelanskaya, lov na velike i male životinje i ptice je zabranjeno, među kojima je pod stražom sivom dizalicom, Gagara Chernozey, White Partridge. Također je zabranjeno rudarstvo treseta, rezanje stabala i grmlja.

Zaključak

Životinje crvene knjige bjelorusije

Crvena knjiga je signal koji upozorava da su životinje i biljke određenog tipa u opasnosti da moraju biti posebno pažljivo zaštićene i da je njihovo rudarstvo zabranjeno na bilo koji način. Ovo je knjiga naših gubitaka, prošlosti i stvarnosti. Ne samo alarm, već program djelovanja usmjeren na očuvanje vrijednih i rijetkih životinja kako bi povećao njihov broj. Za to se stvaraju rezerve, nacionalni parkovi, rezerve - to jest, posebna zaštićena područja. Glavni zadatak Crvene knjige je reći širokim masama stanovništva o korisnoj ulozi životinja i biljaka, uvesti čitatelja s rijetkim i ugroženim životinjama i biljkama, ukazuju na glavne aktivnosti za njihovu zaštitu i reprodukciju. Ali samo s općim naporima možete suspendirati skrbništvo nad našim florom i faunom i zadržati ga za potomke. U Republici Bjelorusiji, crvena knjiga je dokument o imperativnoj prirodi, za razliku od crvene knjige IUCN-a.

Uvod u crvenu knjigu samo je prvi korak prema očuvanju pojedinih vrsta i svu biološku raznolikost. To bi trebalo slijediti ozbiljno svrsishodno znanstveno i praktično djelo o zaštiti rijetkih vrsta i njihovih staništa i njihovih staništa, koji u našoj Republici drži Ministarstvo Zemlje i njezina teritorijalna tijela zajedno s Nacionalnom akademijom znanosti o Bjelorusiji i drugim znanstvenim organizacije. U skladu s propisima o postupku prijenosa staništa divljih životinja i mjestima rastućih divljih biljaka vezanih uz vrste u Crvenu knjigu Republike Bjelorusije, pod zaštitom korisnika zemljišta i (ili) vodenih tijela , Ministarstvo okoliša godišnje organizira identifikaciju divljih životinja i mjesta uzgoja divljih biljaka i prenosi ih pod zaštitom korisnika. Teritorijalna tijela Ministarstva unutarnjih poslova godišnje provode ankete o takvim mjestima, provjeru usklađenosti s režimom korištenja zemljišnih jedinica njihove zaštite i korištenja.

Kako bi se osigurala učinkovitija zaštita staništa i rastu vrsta uključenih u Crvenu knjigu Republike Bjelorusije, Ministarstvo prirodnih resursa i zaštitu okoliša, zajedno s Nacionalnom akademijom znanosti o Bjelorusiji, razvijaju se preporukama za osnivanje Mjere za zaštitu divljih životinja i divljih postrojenja uključenih u crvenu knjigu Republike Bjelorusije. Kako bi se očuvala vrsta pod neposrednom prijetnjom nestanka, spasenje je moguće samo provedbom nacionalnih akcijskih planova, upute se pripremaju o postupku razvoja nacionalnih akcijskih planova za očuvanje rijetke i ugroženosti vrsta divljine Životinje i divlje biljke uključene u crvenu knjigu Republike Bjelorusije.

Treba napomenuti da je uštedjeti neke vrste, nije dovoljno identificirati i prijenos na njihovo stanište i rastuću zaštitu, potrebne su aktivnije mjere zaštite, uključujući umjetno uzgoj i preseljenje. Jedna od ovih vrsta je bizonska europska.

Dakle, crvena knjiga Republike Bjelorusije je učinkovit alat za očuvanje biološke raznolikosti na teritoriju naše države. To nije samo opisni popis rijetkih i ugroženih vrsta životinja i biljaka, već sadrži i preporuke za očuvanje i povećanje broja živih organizama. Za nezakonitu uporabu predstavnika životinjskog ili biljnog svijeta uključenog u Crvenu knjigu Republike Bjelorusije, odgovorna je, a kako bi se spriječile moguća kršenja, stalno praćenje Ministarstva prirode i zaštitu okoliša i njezina provodi se teritorijalna tijela.