Bor

Ljetno borova

Ljetno borova

Ova vrsta crnogodnosti je rasprostranjena u Sibiru i Europi. Oblici borove šume na pjeskovitoj ili jušnoj tlu, mogu se sastati na tresetu i vrlo rijetko na glinenom tlu. Ovo je rašireno drvo eurazije. Može se naći iz Španjolske i Velike Britanije Istok do P. Aldan i R. Amur u Sibiru. Na sjeveru, stablo raste u Lapland, a na jugu se nalazi u Kini i Mongoliji. Oblici, i čiste zasade, i zajedno s drugim četinarima, hrastom, brezom i aspen. Biljka je neposredno do tla i zemaljskih uvjeta i vrlo često raste na neprikladnim područjima: pijeska, močvara.

Sibirski areal pokriva površinu od oko 5,7 milijuna. km2. Najveći polja borove su koncentrirane u bazenu p. Angara, u gornjem dijelu Irtysha, Obi, Podcama Tunguska. U sjevernom dijelu raspona, širenje borova raste na razinu od 1000 m nadmorske visine, a na jugu - do 1500 m nadmorske visine.

Opis

Opis

Bor (lat. Ovo je zimzeleni četinjač, ​​grm ili sepel, odnosi se na klasu crnogorične, reda borova, obiteljskog bora, borova. Pine je životni vijek kreće se od 100 do 600 godina. Danas postoje pjevajuće drveće, a dobi se približava 5 stoljeća.

Do sada se definitivno ne utvrđuje koja je riječ formirala osnovu latinskog imena Pinus Pine. Prema istom načinu, to je keltski pin (rock ili planina), na druge - latinski picis (smola). Pine drvo raste vrlo brzo, osobito u prvih 100 godina. Visina borove trupa varira od 35 metara do 75 metara, a promjer cijevi može doseći 4 metra. Na močvarnim tlima i pod nepovoljnim uvjetima rasta, visina starosti starosti ne prelazi 100 cm.

Bor je biljka koja voli svijetle. Vrijeme cvatnje dolazi u kasnom proljeću, ali proces se javlja bez pojave cvijeća. Kao rezultat toga, formiraju se borovi konus koji se razlikuju u različitim oblicima, veličinama i bojama.

Muški čudovi većine vrsta borova imaju izduženi, cilindrično elipsoidni oblik i duljinu do 15 cm. Ženski borovi konusi, uglavnom zaobljeni, široko oblikovani ili lagano bljesnuti, od 4 do 8 cm duga. Boja konusa, ovisno o vrsti, može biti žuta, smeđa, cigla-crvena, ljubičasta i gotovo crna. Pine sjemenke imaju čvrstu školjku i nalaze se i prekriveni i bez prekriveni. Neke vrste borova (cedra) sjemenke su jestive.

Bor - drvo, čija kruna ima konusni oblik, do starosti pretvara u sličnost ogromnog kišobrana. Struktura kore također ovisi o dobi. Ako je na početku životnog ciklusa, glatko i gotovo bez pukotina, zatim za sto godina stječe poštenu debljinu, pukotine i dobiva tamno sivu.

Izgled stabla koja se može dugo, sjeći tijekom vremena, na koje igle rastu, Chevyo. Iglice borova je glatka, teška i oštra, prikupljena u snopovima i ima razdoblje života do 3 godine. O obliku igle borove su okidač ili sektorski. Njihova duljina varira od 4 do 20 cm.

Ovisno o broju lišća (iglice) u borovoj zraci tamo:

 • Dva dva (na primjer, obični bor, Pine Primorskaya),
 • Trodnevni (na primjer, bor bung,
 • Pet zida (na primjer, Sibirski borovi, Pine Weimutova, japanski bijeli bor).

Ovisno o vrsti borove cijevi može biti izravan ili zakrivljen. Sorte od grmlja od borove imaju višestruku krunu dodavanja tvornice formirane s nekoliko debla.

Oblik borove krune ovisi o pripadnosti vrsta i može biti:

 • zaokružen,
 • stožast,
 • Kelegaloid,
 • Lako.

Većina vrsta krune nalazi se vrlo visoka, ali neke vrste, na primjer, od makedonskog bora (lat. Pinus Peće), Kruna počinje gotovo na samoj zemlji.

Na kvalitetu tvornice tla je nepretenciozna. Plastični sustav borovog korijena i ovisi o rastućim uvjetima. U dovoljno navlaženim tlima korijena širenja stabla paralelno s površinom na udaljenosti do 10 metara i spušta se plitko. U suhim tlima, korijen štapića drve ostavlja za 6-8 m duboko u. Bor slabo reagira u urbane, zagađene i voziti zrak. U isto vrijeme, gotovo svi predstavnici roda su dobro podnošljive niske temperature.

Vrste setosti

 • Borove obične (lat. Pinus sylvestris) raste u Europi i Aziji. Najviši borovi mogu se naći na južnim obalama Baltičkog mora: neke kopije imaju visinu do 40-50 m. Drugi borovi rastu na 25-40 m i imaju promjer mase od 0,5 do 1,2 m. Na boru običnog ravnog debla s debelom sivo-smeđom kore, izrezati dubokim pukotinama. Vrh trupa i grana prekriveni su tankim pahuljicama narančaste kore.
 • Pine Cedar Sibirski, Ona jeSibirski Cedar (lat. Pinus sibirica) - najbliži rođak bora je običan, a ne stvarni uzorci, koliko god pogrešno vjeruju. Visina stabla do 40 m (češće do 20-25 m) karakteriziraju debele udarce i gustu krunu s puno vrhova. Ravna jaka borova bačva ima sivo-smeđe boje. Meke iglice, duge (do 14 cm), tamno zelena, s sizemom. Sibirski Cedar dolazi u Fructaciju oko 60 godina života. Daje velike konuse ovoidnog oblika, koji raste do 13 cm dugo i do 5-8 cm u promjeru. Na početku rasta, imaju ljubičastu boju, zrele postaju smeđi.

Vrste setosti

 • Bolotnenaya bor (dugačak vijak) (lat. Pinus palustris) - Masivno drvo uzdiže se do visine do 47 m i ima promjer mase na 1,2 m. Prepoznatljive značajke vrste je žuto-zelena igla, čija duljina može doseći 45 cm, a iznimna otpornost na vatru drva. Duga vijak raste na jugoistoku Sjeverne Amerike, iz Virginije i Sjeverne Karoline do Louisiane i Teksasa.
 • Montesum bor (bijeli bor) (lat. Pinus montezumae)Narasti do 30 m visine i ima dug (do 30 cm) sira sive-zelene boje, sastavljene u snopu od 5 komada. Stablo je primilo takvo ime u čast posljednjeg vođe Azteca - Montesums, koji je ukrašen igalima ove borove glave. Bijeli bor raste u zapadnom dijelu Sjeverne Amerike iu Gvatemali. U mnogim zemljama s umjerenim klimatskim uvjetima uzgaja se kao dekorativna biljka, kao i prikupljanje jestivih matica.
 • Pine Slynicova, Ona je Cedar Sannik (lat. Pinus pumila)- vrsta niskih grmlje s širokim otvorenim granama koje se odlikuju raznim oblicima kruna, koji mogu biti stablo, šibanje ili oblika čaše. Uzorci stabala rastu do 4-5 m, rijetki do 7 m visine. Grane depresivnih borova su pritisnute na tlo, a savjeti su podigli 30-50 cm. Veličina opskrbe - zeleni bombonski bor, od 4 do 8 cm dužine. Borovi konusi, u obliku jaja ili izduženi. Matice su male, do 9 mm i 4-6 mm u širini.
 • Borove krimean, Ona je Pine Pallas (lat. Pins nigra subsp. Pallasiana, Pinus Pallasiana) - visoko drvo (do 45 m), sa širokim, piramidalnim, u starosti - krovne krune. Borove iglice guste, bodljikave, do 12 cm dugačke, briljantne čunjeve, smeđe, duguljaste, do 10 cm. Krimski bor je naveden u crvenoj knjizi, ali se koristi kao vrijedan građevinski materijal, posebno za brodogradnju, kao i dekorativno stablo za park vrtlarstvo i stvaranje zaštitnog šumskog pojasa.

Borovanje

 • Gorna, Ona jeBorova europska sagus ili Zfee (lat. Pinus Mugo) - grm stabala s kegletom ili eliminirajući multiformnu krunu. Iglice upletene ili zakrivljene, tamnozelene, do 4 cm. Drvo s crveno-smeđom jezgrom naširoko se koristi u stolariju i okretanje poslovanja. Mladi izbojci i borovi konus primjenjuju se u kozmetičkoj industriji i medicini.
 • Borov belokhari, Ona je Borova bijela (lat. Pinus Albicaulis) Različite s glatkom svijetlo sive kore. Ravan ili navilki deblo raste do 21 m visine i iz daljine izgleda gotovo bijelo. U mladih stabala, Krone ima konus, postaje zaobljen s godinama. Spojnice upletene, kratke (do 3-7 cm dugo), intenzivno žuto-zeleno. Muška konusa izdužena, svijetlo crvena, ženka razlikuje sferičnu ili spljoštenu formu. Jestiva borova sjemena bijele barijere su važan izvor prehrane za mnoge životinje: američki orasi, crvene vjeverice, medvjed grizli i baribala.
 • Gomila, Ona jePine gumbe ili Bor walnich (lat. Pinus wallichiana) - Visoko, lijepo drvo, široko obrađeno diljem svijeta kao dekorativan. Prosječna visina borove je 30-50 m. Himalayan Pine raste u planinama iz Afganistana do kineske provincije Yunnan.
 • Pinea Pinea (talijanski bor) (lat. Pinus pinea)- Vrlo lijepo stablo 20-30 metara visoko s tamno zelenom, kompaktnom krunom, s godinama uzimajući kišobran na račun podružnica. Borove iglice (do 15 cm), elegantne, guste, s blagim sestrom. Pink ima gotovo okrugli velike čunjeve do 15 cm. Pinky sjemenke 4 puta veće od cedra, s 1 hektara se dobiva do 8 tona oraha. Iz zdrobljenih sjemena poona, nazvana u Italiji Pinoli, pripremajući poznati umak od pesto.
 • Borova crna, Ona je Pine Black Austrian (lat. Pinus nigra)raste u sjevernom dijelu Mediterana, manje se često susreće u odvojenim područjima Maroka i Alžira. Drvo, visina od 20 do 55 metara, preferira rasti u planinama ili u stijenama magmatskog podrijetla i često raste na nadmorskoj visini od 1300-1500 metara iznad razine mora. Kruna mlade stabla piramidal, s godinama dobiva oblik umbice. Spojnice su duga, 9-14 cm, vrlo tamna nijansa zelene boje, ovisno o raznolikosti postoje sjajni i mat.

Borova kultivacija: slijetanje

 • Pine Weimutova, Ona je Bijeli istočni bor (lat. Pinus strobus). U prirodnim uvjetima, pogled raste na sjeveroistoku Sjeverne Amerike iu jugoistočnim pokrajinama Kanade. Manje se često susreće u Meksiku, Gvatemala. Stablo s idealnom izravnom bačvom doseže 130-180 cm u obim može rasti do 67 metara visoko. Croon of Young borova konus, postaje zaobljen s godinama, a češće netočni oblik.
 • Angarsk borje ektip običnog bora (lat. Pinus sylvestris). Pogled je rasprostranjen u Sibiru, na području sliva rijeke Angare i zauzima prilično velika područja u šumama Krasnoyarsk teritorija, kao i irkutsk regiji. Angarsk bor može narasti do visine do 50 metara, dok je prtljažnik često doseže 2 metra. Croon Pine Piramidal, s akutnim macushkim, kora ima nevjerojatan ashist i srebrnu nijansu.

Borovanje

Pine se dobro pomnoži s sjemenkama. Da biste stvorili povoljne uvjete, trebat će vam kvalitetno tlo i obilje sunca. Primjenjuju se sadnice za prijenos na tlo nakon dostizanja dobi od 3-7 godina. Stablo se prilično loše reagira na zagađenu, preplanula urbani zrak iz razloga što će nakon 2 godine, iglice s preoblikovanom površinom najvjerojatnije pokriti čađe i prašinu. Ova prepreka će ometati normalnu fotosintezu.

Što se tiče životni vijek biljke, u prosjeku je to 200 godina, ali pojedinačni uzorci u slučaju rasta povoljnih uvjeta mogu živjeti 2 puta duže. Godišnji porast je bitno - oko 50-70 cm. Ovaj pokazatelj je samo iznad listopadne stabla. U dobi od 15 godina počinje aktivno plodonošenje, ali ako su stabla posađena vrlo gusta, onda se plodovi pojavljuju samo u 40 godina. Svake 5-7 godina može se promatrati obilne prinose.

Neki pogrešno vjeruju da je borova biljka u centru grada (ima cvijeće i muške i ženske). Ali ovo je zabluda: ova biljka je jednosobna. To znači da na istom stablu dominiraju ili ženski ili muški cvjetovi.

Žene cvatovi nalaze se na rubu grančica i imaju oblik male shishchke, ljudi su raspoređeni u blizini baze. Neki vjeruju da je prisutnost prišca određenog tipa utvrđeno nasljeđivanje. Ali također se pokazalo da, ovisno o uvjetima u kojima stablo raste, njegov "kat" može se radikalno promijeniti.

Razdoblje cvatnje počinje kada je zrak već uspio zagrijati: obično ovaj kraj svibnja. Vjetar pomaže za oprašivanje stabala, ali se nejednakost oplodnje dogodit će samo iduće godine. Žuti raid na igalima je pokazatelj da se ovaj događaj dogodio. Izvrsna ocaljivost je postala moguća zbog prisutnosti posebnih vrećica koje pelud imaju. Dakle, može se distribuirati na velike udaljenosti zbog vjetra. Vrijeme također utječe na brzinu oprašivanja: najbolji (za 3-4 dana) taj se proces događa u toplim, suhim danima. Kiša može usporiti.

Borova kultivacija: slijetanje

Vrijeme slijetanja borova

Rastući bor: Njega

Općenito, ne samo borovi nisu obični, već i mnoge druge crnogodnosti za bolje ili proljeće (na samom kraju travnja i ranog svibnja), ili u jesen (krajem rujna i prije početka listopada). Ako sletite borova na parcelu kasne jeseni, to jest, rizik da se neće moći brzo prilagoditi zemljištu, te, dakle, biti spremni za zimu, a sadnica može propasti.

Odabir borova sadnice

Što se tiče borovog uobičajenog, a većina crnogorižera u cjelini, pri odabiru odredišnog materijala ovih usjeva, potrebno je ploviti samo na kupnju sadnica s zatvorenim korijenskim sustavom, koji je, postavljen u spremnik.

Prednosti takvih sadnica su vrlo značajne: savršeno razvija korijenski sustav, koji nije mučen transplantatorima, jednodijelnom kontejnerskim zemljištem, u kojem je zaključen korijenski sustav - sve to omogućit će biljnim biljkama na mjestu bez razbijanja, kao dobro Kao korisni mikroorganizmi koji su u simbiozi s borovim zajedničkim uštedom na sadnice korijena stavljene u spremnike.

Ako, kada kupujete borove sadnice, korijeni su omotani u običnu burlapu ili pakete, uvjerite se da su bakterije na korijenima žive, ne vjeruju u takve prodavače. Činjenica je da su ove korisne bakterije maksimalno četvrt sata u umirunju na otvorenom. Iz istog razloga, tijekom pretovara spremnika, nije potrebno usporiti, mlad koji je prije moguće nakon vađenja iz spremnika treba uroniti u tlo, zbog čega je važno iskopati jame za slijetanje unaprijed kada slijetanje borova je običan iz zatvorenog korijenskog sustava.

Ne, međutim, ne mislite da će, ako bakterije poginule, sadnice će doći do kraja, u stvari to nije u potpunosti, u tlu možete sletjeti na sadnju borove uobičajene, čak i nakon toga, s otvorenim korijenskim sustavom, ležao dolje duže od četvrt sata, ali u ovom slučaju rizik da se sadnice ne pada na novo mjesto će biti veće.

Osim toga, prilikom odabira borovog sadnica u vrtiću, nemojte loviti velike veličine, prvo, to je znatno skupo (od 1000 dolara i više), drugo, od sjeme stariji, rizik da se ne uklapa u novo mjesto će biti znatno više. Obratite pozornost na sadnice pijene petogodišnje dobi, oni su dvostruko više od jeftinije i provodi deset puta bolje.

Borovanje

Borove obične će uvelike rasti i stabilno razvijati na dobro osvijetljenoj parceli, ali to će biti prilično dobro osjećati u rijetkim sjeni. Ako je bor običan da padne u potpunu sjenu, onda će se razviti značajno lošije, može rasti jednostrano ili uvršteno, jer će njezini izbojci doslovno doći do svjetla.

Nakon odabira mjesta, morate početi stvarati fossa za slijetanje. Veličina borovog bora može biti par centimetara šire i dublje od spremnika na zidove, a baza se može dodati odvodnju i prehrambenom tlu. Kada slijetanje, pokušajte odabrati mjesto pod hrpom običnog bez stagnacije taline ili kišnice, jer ova biljka ne tolerira višak vlage. Budući da smo se sjetili odvodnje, potrebno ga je staviti na dno jama s debljinom od 4-6 cm, može biti šljunak, slomljena cigla ili claymzite, bez obzira.

Preko drenažnog sloja potrebno je staviti hranjivi sloj tla, koji se sastoji od kojih bi trebao biti iz mješavine hranjivog tla, lučni travnjak, riječnog pijeska i humusa u jednakim dionicama s dodatkom čajne žličice nitromomofoskog. Ovaj pripravak mora se dobro miješati i tanki sloj (2 cm je maksimum) da položi na sloj odvodnje.

Borovanje

Bolesti i štetnici borove

Zatim je potrebno vrlo uredno, kako ne bi uništili zemljani com, izrezali spremnik i instalirali zemljani s saklth borova u pripremljenom boru. Ključ uspjeha ovdje je upravo ugradnja sadnice u fossa, ne utječe na Zemlju.

Kada je sadnje borove obične, pokušajte ga staviti u rupu, tako da je korijenski vrat bora na kraju, čak i nakon sedimentacije tla, pokazalo se da je na razini tla, dakle, nakon sadnje tla, potrebno je dobro kompaktovati, tako da čak i ako se sediment tla dogodi, bit će minimalno. Na labavim tlima, koje se tijekom vremena može primjetno riješiti, sadnice borove uobičajene moraju posaditi tako da je korijenski vrat još malo iznad površine tla, ne brinite: nakon mjesec dana (vrat) uspoređuje točno.

Nakon konačne sadnje, mlaci borove potreste za sipati kantu sobne sobne sobne sobne temperature i kliknuli površinu na treset ili slojem napajanja u nekoliko centimetara, kako bi se spremala vlaga u tlu. Kada zalijevanje, moguće je ne samo navlažiti tlo, već i krunu prskanja iz spreja, ne zaboravite da su četinari jako voljeni da "plivaju".

Rastući bor: Njega

O zalijevanju, - borove obične, osobito u mladoj dobi do zalijevanja, vrlo je zahtjevna, tako da tlo ne smije se osušiti. Osim toga, bor nije herantski otporan na jaku sunčevu svjetlost i mraza, pa je potrebno oblikovati i sklonište, ali odrasle biljke su već s petom, u takvoj zaštiti ne trebaju.

Zalijevanje borova

Stope zalijevanja uvelike ovise o različitim razdobljima biljke. Dakle, mladi, samo zasađeni stabla zahtijevaju zalijevanje jednom tjedno. Zalijevanje, potrebno je izvršiti veliku količinu vlage, izlijevanje ispod svakog stabla, ovisno o prisutnosti prirodne vlage u obliku kiše, od jedne kante do tri kante (za svaki).

Biljke su više odraslih osoba, to jest, sljedeće godine nakon slijetanja, možete zalijevati samo nekoliko puta za cijelu topla sezonu, ali u ovom slučaju, ovisno o prisutnosti prirodnih oborina u obliku kiše pod svakim biljkom, Morate izliti od šest do devet hidroizolabilnih kante za vodu. Kao što smo već spomenuli. Zalijevanje s prskanjem, tj. Kupanje krune borovog običnog može se provesti barem svake večeri.

Suštinski bor

Sirovine za kemijsku industriju

Odrasle biljke borove obične u hranjenju, možete reći, ne trebaju, ali će formirati idealnu krunu samo biljku koja je samo dovoljno. Za crnogorifne usjeve, a obični bor ovdje nije iznimka, jednostavno savršeno hranjenje je kompost (najbolje je ući u proljeće).

Prije izrade komposta, potrebno je dobro, za nekoliko dubinskih centimetara, eksplodirati tlo u traci svitka i dodati kompost na otpuštanje tla, ravnomjerno distribuiranje na četvornom metru od oko 150-200 g komposta, nakon čega poželjno je zatvoriti. Ako postoji suho vrijeme, onda tlo prije komposta, ali nakon otpuštanja, također je potrebno dobro sipati.

Što se tiče mineralnog hranjenja, dovoljno je koristiti njihovu uporabu jednom u toploj sezoni, u njegovoj sredini, raspršivanjem gnojiva u suhom obliku na prioritetnoj traci biljke, a zatim obilnom navodnjavanju. Vrlo često, Nitromofosku je dobro složeno gnojivo za bor od običnih - morate napraviti u količini gumbi za svaku biljku.

Sungal bor

Roller Cirell (Mnogi ljudi misle da je bor običan u vezi s njim nakon sadnje stabla može se uopće zaboraviti), ali u stvari to nije baš tako. Do sada, biljka nije bila pet godina, a smatra se još jednim mladim, krug kotrljanja mora biti čist - otpustiti tlo, ukloniti korov, malch ga nakon navodnjavanja.

Sami korovi, možda dobro razvijeni čak iu mladoj dobi i neće uzrokovati ozbiljne neugodnosti, međutim, štetnici koji žive na njima i bolesti mogu pretvoriti u bor, a onda će se morati boriti protiv neprijatelja na njihovom teritoriju. Za cijelo vrijeme, korov, formirajući najstrožih debelih šikara, normalno uparavanje vlage je inhibiran s površine tla, što dopušta stagnaciju vlage i time stvara samo idealne uvjete za razvoj infekcije gljiva.

Naravno, prilikom obavljanja korov u kotrljanju u kotrljanju, morate biti pažljivo - chipper ili ploča za kuhanje može se miješati više od nekoliko centimetara, inače možete lako oštetiti korijene koje su blizu površine tla ove biljke. Nakon korješaja tla, možete ga izliti i malch, na primjer, humusom, ona će spasiti vlagu, a rast korova će usporiti.

Podrezivanje borove

Koristite u medicini

Kako se borova rastu i razvoj, može biti potrebno i za podrezivanje. U tom slučaju, obrezivanje će radije korektivno od formativne. Pine obrezivanje je potrebno u slučajevima kada je kruna pod utjecajem sjene ili drugih čimbenika jednostrana ili kada su pojedinačni izbojci ružni, kucajući iz cjelokupne savršene slike (konture).

U ovom slučaju, potrebno je da jednostavna tajna pažljivo ukloni sve lakoće cjelokupne konture, postići da će kruna ponovno postati simetrična i bujna. Usput, ako se borovi rast uspori, tada možete stisnuti najviše krajeva mladih rasta, ova tehnika će omogućiti slanje hranjivih tvari borovog za formiranje bočnih izdanka i usporava rast središnjeg dirigenta, tako da stablo može biti donekle ograničen.

Osim toga, u proljeće vrijeme, Posina treba pažljivo ispitati na temu slomljenih, osušenih grana i, ako je takva pronađena, odmah ih uklonite.

Priprema borove za zimu

Čim će se prve mrazevi pojaviti na tlu, možete nastaviti s utočištem borovog zasađenog na parceli. Prije svega, potrebno je pokriti korijenje mladog stabla, izolirati njegove noge, za koje osnivanje stabla mora biti zatvoren udarcem od 9-11 cm.

Malčiranje, do svega, osigurat će održavanje sigurne temperature u korijenskom sloju i spasiti vlagu u tlu. Ako živite u regijama u kojima su česti zimski vjetrovi i snijeg, vjetar može puhati, a zatim na vrh malčanog sloja poželjno je ležati i šapa jele - prekrasne motorne sanjke.

Voditi brigu o zaštiti od solarnih opeklina, od kojih borovi obično često pate. Rizik od solarnih opeklina povećava se na maksimalni stupanj u proljeće, kada svijetli sunce počinje sjajati. Kako bi zaštitili mlade borove biljke od opeklina od sunca, potrebno ih je umotati s netkanim podnožjem materijala.

Bolesti i štetnici borove

Kontraindikacije

Pregledavanje borova za prisutnost raznih oštećenja kao kore i igala, na primjer, da promijeni njihovu boju, često vam je potrebno, može ukazivati ​​na početak neke vrste bolesti.

Štetnici

Od štetočina borova je najopasnija Elodofla, njegova aktivnost dovodi do činjenice da su iglice žute. Kolonija ovog štetočina je slična snježnom bijeloj vani koja pokriva Chevu. Kako bi se prevladao štetočina, na prvim znakovima njegove izglede za obradu biljnih insekticida.

Smruce obična pila - ovaj štetočina je sretna što jede chee. U isto vrijeme, iglice postaju crvene, kao da joj je spaljena. Ako puno štetočina, onda mladi izbojci mogu biti potpuno ostavljeni bez igala. U borbi protiv ovog štetnika, možete koristiti Fufanon ili druge insekticide, strogo slijedeći upute za uporabu.

Coroed, je mali bug, doseže duljinu od 0,5 cm. Buba u drvetu borove obično doslovno prijeti potezima i odgodi jaja u tim potezima, od kojih još uvijek postoje kolonije istih pojedinaca. Strašno je misliti, ali čak i odrasla stablo jezgri može se potpuno uništiti u 45-50 dana. Ako su rupe uočene u borovoj šumi, insekticidi ne mogu pomoći, ovdje je potrebno provesti obradu površine stabla insekticida, tako da također ulazi u ovaj lijek u rupe. Obrada se može provesti tjedno do istrebljenja insekata.

Borove bolesti

SHOUCE Obično, - Ova bolest pripada kategoriji gljivičnih bolesti. S tim, na početku igala formiraju se smeđe mrlje, tako male, što ih odmah ne može odmah primijetiti. S vremenom se povećavaju mrlje, odrastaju, žute, nakon čega dobivaju smeđu boju, a igla u ovoj fazi napredovanja bolesti počinje biti. Pod palim sirom na borovim grančicama možete vidjeti gljive, imaju takve tamne formacije najrazličitijeg oblika. Kako bi se prevladala ova bolest, potrebno je nositi se biljkama s koloidnom sivom bojom (žlica na kantici za vodu, norma za 2-3 biljke) ili 1% Bordeaux tekućine.

Pa, naravno, hrđa je najčešća grešna bolest običnog. U tom slučaju, bolest se može vidjeti pomoću narančastih mrlje i otečenih, koji se prilično brzo šire oko biljke i mogu se proširiti na susjedne, još uvijek zdrave borove. Ako je infekcija već dovoljno jaka, onda ništa ne ostaje, osim da režete zahvaćene udarce i spalili ih, a ako je sva biljka udarila, onda da ga pojavi i spali. Tako da ne dopustite daljnje širenje bolesti. Od mjera borbe može se koristiti koloidna siva i boroba tekućina, kao što je gore opisano.

Dakle, kao što shvaćate: borovi obični mogu biti vaš pouzdan drugi tijekom cijelog života, ukrasit će web-lokaciju i dati sjenu i svježi zrak, a ne cvjetnite koje padate lišće i upozoravajući ga očistiti. S pravilnim brigom borovima bit će mlad i prekrasna stoljeća, a to će biti odbačeno ne samo vi, već i vaša djeca, unuci i praunare.

Sirovine za kemijsku industriju

Bor

Bor je izvor mnogih tvari i proizvoda koje čovjek koristi čovjek.

Smola - Zhivittsa, formirana u udarcima smole, prodiranje drva i kore u horizontalnim i vertikalnim smjerovima, a ekstrahirana tijekom granice, vrijedne su sirovine za kemijsku industriju. Prikupljeni glis su košljeni i filtrirani, oslobađajući od vode i vanjske nečistoće. Pročišćena Zhivitsa se zove terpentin. S destilacijom s vodom trajektom iz AlbBiz, oko 25% eteričnog ulja se destilira, nazvano krilnično tlupentin, nakon čišćenja koji se dobiva pročišćenim trijesnim uljem. Nakon destilacije od eteričnog ulja ostaje smole - kolosina.

Skipidar i Rosin mogu se podvrgnuti dublje recikliranju kako bi se dobili lakovi, otapala, okusi, ljepila, lusteri i drugi proizvodi. Broj smola i turpenta ovisi o dobi od drveća, prirodu tla i klimatskih uvjeta. Rosin, dobiven u obradi GILS, koristi se u sapun, papir, gume i industriji boja, kao i za lutke i žice glazbenih instrumenata.

Sa suhom destilacijom drva i panjevima najprije dobiju bolju kvalitetu turpidara, a zatim tehničke, komercijalne i drvne octa. U destiliranom kotlu ostaje ugljen.

Koristite u medicini

Bor

Bubrega bora običnih kao ljekovit sirovine prazan je zimi ili rano proljeće (veljača - ožujak), odsijecanje sekatera ili noževa u obliku kruna s ostatkom stabljike od oko 3 mm, sušena u tavanima ili pod šupcima Uz dobru ventilaciju, postavljajući tanki sloj na papiru ili tkanini (ne možete se osušiti u tavanima ispod željeznog krova i u sušilicama). Nanesite kao sredstvo za dezinfekciju, antituzajnu, diuretik u naknadama i za kupke.

Boyful Pine sakupljen u obliku "šapa" na šumama tijekom rezanja. Iglice sadrže do 1% eteričnog ulja, do 0,2% askorbinske kiseline, smole, tanine. Od igala, mladih snimaka i čunjenja dobivaju borovo ulje (Oleum pini), koji je dio lijekova "pinabin" i "fitolizin", koji se koriste kao protuupalni i antispazmodični agensi i bolesti bubrega. Ulje koje se koristi za inhalacije kod bolesti svjetla i za osvježavanje zraka u uredu i stambenih prostora, bolničkih odjela, vrtića, škola, u saunama. Od igala proizvode boroviti ekstrakt za ojačanje kupelji.

Pročišćeni Suman Suman Live - terpetin se koristi za proizvodnju flastera. Terpetivno pročišćeno ulje (terpentin) koji se široko koristi u medicini.

Kontraindikacije

Ramari i borovi lanci trebaju se uzeti s oprezom na povišenoj osjetljivosti, kao i s teškim bubrežnim bolestima. Kupke od drvenih igala su kontraindicirane s jakim hipertenzijom, kardiovaskularnim bolestima s oštećenjem cirkulacijskog oštećenja, zaraznih bolesti kože, malignim neoplazmima, kao i prisutnost oštrih upalnih procesa. U vanjskoj uporabi turpidara, treba imati na umu da može uzrokovati hiperemiju kože, au velikim količinama dovodi do iskopa središnjeg živčanog sustava, manifestira se kao nesanica, nedostatak daha, tjeskobe i povećanje krvni tlak.