Pustinjska zona i polu-pustinja rusije: gdje je karta, klima, flora i fauna

Geografski položaj i prirodni uvjeti

Desert i polu-desertna euroazija proširuju se od kaspijske nizine u Kinu. U Rusiji ova prirodna zona zauzima teritorij jugoistočne regije zemlje. Arktička pustinja nalazi se na sjevernim otocima Rusije. Posebno obilježje pustinja i polu-pustinja je visoka oscilacija zimskih i ljetnih temperatura. Polu-pustinje su u sjevernom dijelu prirodne zone. Klima je ovdje mekša, tako da ih je shepe krajolik karakteriziran. Bliže jugu, gdje se klima postaje arid, a povrće gotovo nestaje, područje je pustinska zona.

Geografski položaj i prirodni uvjeti

Arktična pustinja Rusije
Arktička pustinja, kao i pustinje i polu-pustinje na karti Rusije

U području lijeve obale pustinje Volga i polu-pustinja rastegnutih u Kazahstan. Zemlja s desne obale rijeke proširi se do podnožja Kavkaza. Teritorije leže na kaspijskoj nizini, koja je prostor za ravnog reljefa. Milijuni prije nekoliko milijuna godina postojala je morsko dno. Većina pustinja su glatka zemlja površina, a samo na zapadu postoje slomljena staza.

Klima

Ekološke probleme pustinje i polu-pustinje Rusije

Prirodno područje nalazi se u regiji oštre kontinentalne klime. Kiša i snijeg pada rijetko, zbog čega je klima suha, ali oštra. Većina sedimenata pada na proljeće i ljeto. Razina isparavanja premašuje količinu padališta pada.

U pustinji postoje jaki dnevni i godišnji temperaturni amplitudes. Tijekom dana, temperatura razlika može doći do trideset stupnjeva Celzija. Zimi, stupac termometra se spušta na -30 ° C, rake vjetra. Njihovi impulsi puhaju snježni poklopac iz tla, zbog onoga što dobije crnu nijansu. Ljetne temperature prelaze + 40 ° C. Kiša rijetko idi, ali često prašine i suho.

Svijet povrća

Pustinjska zona i polu-pustinja rusije: gdje je karta, klima, flora i fauna

Tla na području polu-pustinja su slane, jer u bazi leže drevno morsko dno. Pola grana vegetacija raste na polu-pustinji. Zemlja sadrži malo humusa, a kao rezultat gospodarske aktivnosti osobe pretvara u pokretne pijeske, tako neprepoznat. Ipak, pokrov vegetacije prirodne zone ima raznoliko. Ovdje raste Sarepttsky, Ticaccus, bijeli pelin, crno pelin, pustinjski život. Od travnja do studenog poluobrane se koriste kao pašnjaci. U lipnju, s početkom suhog razdoblja, vegetacija nestaje, a polu-pustinja postaje poput pustinje.

Bliže jugu, klima postaje aridna, a zemlje se pretvaraju u pravu pustinju. Uobičajeno je podijeliti na dva subzona: sjever i jug. U sjevernom dijelu klima je mekana. Polu-Staples dominiraju ovdje: Solonchard Dream, sivi labud, Krashinnikovia. Pustinjske biljke se prilagođavaju uvjetima postojanja, mnogi od njih su lagano smanjiti isparavanje vlage. Vegetacija u jednom obliku ili drugom se nalazi tijekom pustinje. Mala stabla i grmlje nalaze se u južnom dijelu: pijesak Acacia, Richter Sallber, White Saksaul. Ta područja također služe kao pašnjaci.

Životinjski svijet

Pustinjska zona i polu-pustinja rusije: gdje je karta, klima, flora i fauna

U polu-pustinjskoj zoni i pustinja žive mnogo glodavaca koji su se prilagodili oštrim uvjetima. Životinje suzvade duboke rupe da čekaju na dnevnu toplinu. Optimalni uvjeti za postojanje u teškim uvjetima prirodne zone razvili su carcanci, konji, miševi i vole.

Gmazovi, kao što su gušteri i zmije, zakopali svoja tijela u pijesku, bježeći iz vrućine. Oni vode noćni život. Odvajanje grabežljivaca je predstavljena od steppe lisica, odvoz i vuka. Poznati veliki sisavac je Saižanj. Ovaj antilope razvija velike brzine. Klasa ptica je također raznolika. Ovdje možete vidjeti plavuša, stepa orao, bijelu heronu i darf.

Arktična pustinja Rusije

Glavni članak: Opis i značajke prirodnog područja arktičke pustinje

Pustinjska zona i polu-pustinja rusije: gdje je karta, klima, flora i fauna

Južna granica teritorija arktičke pustinje je ruski otok Wrangel. Osim njega, prirodna zona uključuje Novosibirsk otoci, zemlju Franza Josipa, sjeverne zemlje, dio novog zemljišta i dio poluotoka Taimyra.

Tijekom polarne noći, koji traje 90 dana, zima dolazi. Ljeto dolazi s polarnim danom. Tranzicijske sezone ne postoje. Zimske temperature niske, do -60 ° C. Oborina pada malo. Vjetar puše snježni poklopac s tlom. Ljeto traje kratko vrijeme. Temperatura zraka u srpnju je + 3 ° C. Tijekom polarnog dana sunce loše zagrijava zrak. Snijeg ne dobiva 300 dana godišnje, a zima dolazi u jednoj noći.

Drveće i grmlje su potpuno odsutni. Zemlji u ljeto su prekrivene lišajem i MKHAMI. Na stjenovitom tlu raste eseje i žitarice. U arktičkoj pustinji u ljetnim mjesecima možete upoznati zelenu oazu s polarnim mas, žigosavanjem, maslacem i arktičkim puffyjem.

Tlo mršava 40 cm. Željezo oksidi se nakupljaju u gornjem dijelu, zbog čega je zemlja dobiva smeđa nijansa. Na površini se nalazi pijesak, kamenje. Sferično obrazovanje, sferoliti, su atrakcija hladnih pustinja.

Iznenadna svjetska životinja. Životinje koje žive u arktičkoj pustinji jedu darove mora. Bijeli medvjedi, vodeći poluotvoreni stil života, pomnožite obalu Chukotka, na Zemlji Franz Josip. U arktičkoj rezervi "otok Wrangel" za njih je stvorio Bergs. Ljeto, Lemming, Hanes, sjeverne jelene dolaze iz Tundra za ljeto. Njihovi tordovi na obali organiziraju brtve i morruse. Ptice se smatraju najbrojnijom klasom. Bird Bazars organiziraju gagove, galebove, tundra teridges, brojevi, colt. Kada polarni dan dođe na Arktik, bijele guske, Barras, Rzhanki i Chernozeki Rush.

Ekološke probleme pustinje i polu-pustinje Rusije

Pustinjska zona i polu-pustinja rusije: gdje je karta, klima, flora i fauna

Glavna prijetnja transformacije pustinje u praznini je ljudska intervencija. Nedavne znanstvene studije su pokazale da u tim zonama postoje naslage nafte i prirodnog plina. Zbog tehničkog napretka potreba za njima stalno raste. Rudarstvo ulja više od drugih zagađuje obližnje teritorije. Jesti "crno zlato" u okolišu podrazumijeva ekološku katastrofu.

U području pustinja i polu-pustinja Rusije živi mnogo različitih vrsta životinja, neke od njih su navedene u "crvenoj knjizi". Krivolov predstavlja postojanje vrijednih životinja do pitanja preživljavanja. Proces dezertifikacije oštećen je poljoprivredi. Broj pašnjaka je smanjen.

Zbog antropogenog utjecaja u arktičkom ledu se rastopila, zbog čega se zona arktičke pustinje smanjuje. Ako to ne učini, veliki broj predstavnika flore i faune nestat će s lica zemlje. Motorne sanjke i drugi kopneni prijevoz zagađuje ispušnu atmosferu. Ozonske rupe negativno utječu na život životinja. Ekosustav uništava ekstrakciju fosila, otpada, onečišćenja vode. Prijetnja izumiranjem velikih vrsta riba. Njihova hrana, fino riba i plodovi mora, čovjek brine o industrijskoj ljestvici.

Pustinje i polu-pustinja trebaju našu zaštitu. Danas postoje rezerve na teritorijima, ali to nije dovoljno. Rad na zaštiti prirodnih zona mora se pratiti na državnoj razini. Trebali biste usmjeriti sve sile kako biste riješili postojeće probleme tako da nema novih.